Urșii care încă luptă cu rănile trecutului – Focus Prima TV

Urșii care încă luptă cu rănile trecutului

După zeci de ani în care au fost chinuiți la circuri, terase, restaurante sau grădini zoologice, peste 100 de urși au fost salvați și au ajuns la sanctuarul Libearty de la Zărnești. Acum încearcă să își vindece rănile trecutului și să uite modul în care au fost tratați chiar și 30 de ani. Focus vă prezintă povestea sanctuarului de la Zărnești și a urșilor care, după ani buni, încă luptă să își vindece rănile,ajutați de oameni, acum.

Sanctuarul de urși „LIBEARTY” de la Zărnești a luat naștere după moartea unei ursoaice care era ținută pentru divertismentul oamenilor intr-o cușcă in curtea unui hotel din Bran. Maya a avut noroc să întâlnească 2 oameni minunați care i-au făcut ultimii ani din viată mai buni. Se întâmpla în 1998, când Cristina Lapis, împreună cu soțul ei, au mers la Maya, timp de 4 ani câte 60km în fiecare zi pentru a o hrăni și pentru a petrece timp cu ea. Maya nu a putut fi salvată, din păcate.

Moartea ursoaicei Maya a însemnat nasterea Sanctuarului Libearty. În anul 2005, Asociația „Milioane de prieteni” a primit în concesiune, de la primăria Zărnești, pentru 49 de ani, un teren de 69 de hectare de pădure de stejar. De atunci peste 130 de urși au fost salvați din locuri care ofereau condiții impropii.

Ursul Jean s-a născut la grădina zoologică de la Caracal în anul 2001. A trăit acolo timp de 7 ani împreună cu părinții săi într-o cușcă de câțiva metri pătrați .Deși a fost salvat și adus la sanctuarul de la Zărnești, acesta încă resimte cu traumele acelei perioade.

Alissa are 27 de ani și a ajuns în sanctuar pe 12 noiembrie de la o gradina zoologică din Ucraina. Acolo era ținută doar pentru înmulțire și era forțată să facă pui pe bandă rulantă. Și-a pierdut vederea în urmă cu 8 ani pentru că nimeni nu a avut grijă și nu au tratat-o la timp, iar odată ajunsă la sanctuar, îngrijitorii nu au mai putut face nimic pentru ochii săi. Ocazional, Alissa se așează în fața unui copac si se leagănă cu capul spre el, fără a se lovi de aceasta.

Total
0
Shares
Total
0
Share