Vaccinul Moderna ar asigura imunitatea timp de 2 ani – Focus Prima TV

Vaccinul Moderna ar asigura imunitatea timp de 2 ani

În curând, România va avea disponibile 2 vaccinuri. Serul celor de la Moderna a primit aprobarea în Uniunea Euopeană și ar urma să ajungă la noi în țară după jumătatea lunii ianuarie. Chiar când va începe și etapa a doua a vaccinării. Exsită însă câteva diferențe notabile între vaccinurile Pfizer și Moderna.

În România va fi curând disponibil și vaccinul americanilor de la Moderna. Comisia Europeană a anunțat deja că Moderna a primit aprobarea, așa că în Uniune vor ajunge 160 de milioane de doze. României îi revin 3 milioane și jumătate. Ambele tipuri de vaccin funcționează pe bază de mesager ARN.

De asemenea, ambele seruri au o eficacitate de 95% și se administrează în doză dublă. Diferența este că în cazul Moderna, rapelul se face la 28 de zile, în timp ce la Pfizer la 21 de zile.

Un avantaj al vaccinului Moderna este temperatura la care poate fi păstrat. Acesta se transportă la -20 de grade Celsius, spre deosebire de serul celor de la Pfizer care e distribuit la -80 de grade Celsius.

În ceea ce privește recomandările medicale, vaccinul produs de Moderna nu se poate administra persoanelor sub 18 ani, în timp ce serul Pfizer nu este recomandat celor cu vârsta sub 16 ani.

Posibilele reacțiile adverse sunt similare, spun medicii. Cele generale se refară la febră, dureri de cap, greață, dureri musculare, oboseală sau frisoane. Doar în cazuri rare au fost înregistrate reacții adverse majore. De asemenea, serul nu este recomandat celor care se știu alergici la una dintre substanțele vaccinului.

Cei de la Moderna au anunțat că vaccinul lor ar putea asigura imunitatea în fața noului coronavirus chiar și timp de 2 ani. Pentru a fi siguri, trebuie să fie finalizată însă o evaluare amplă. Pfizer nu a oferit încă o estimare.

Alegerea între două vaccinuri pentru imunizarea fiecărei persoane va rămâne la latitudinea medicilor, care vor indica pacientului varianta cea mai bună. De asemenea, companiile producătoare susțin că ambele seruri sunt eficiente și împotriva noii tulpini de covid 19.

Total
0
Shares
Total
0
Share