Vaccinul Moderna s-a epuizat – Focus Prima TV

Vaccinul Moderna s-a epuizat

Dozele de vaccin Moderna din România s-au epuizat. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că următoarele doze care vor ajunge în țară vor fi folosite exclusiv pentru rapel. Așadar o perioadă, românii vor fi imunizați doar cu serurile Pfizer și AstraZeneca. Din luna martie, în România ar putea ajunge vaccinul produs de americanii de Johnson&Johnson. Între timp, astăzi, numărul persoanelor imunizate l-a depășit pe cel al românilor care au contractat boala.

Administrarea serului Moderna a început pe data de 4 februarie în România, iar în aproape trei
săptămâni cele 78 de mii de doze recepționate au fost utilizate.

Așadar, pentru vaccinare rămân doar două seruri: Pfizer și AstraZeneca, însă cel din urmă nu poate fi administrat persoanelor de peste 55 de ani. Valeriu Gheorghiță dă asigurări că lipsa vaccinului Moderna
nu va cauza reprogramări ale celor care s-au înscris deja în platformă.

Vaccinul AstraZeneca nu a cauzat până acum reacții adverse care nu sunt menționate în prospect, iar din 15 februarie s-au vaccinat deja peste 50 de mii de persoane cu acest ser.

Luna martie ar putea aduce însă autorizarea vaccinului Johnson&Johnson.

Serul celor de la Johnson&Johnson are o eficacitate de 66% și se administrează într-o singură doză.
Acesta funcționează pe baza adenovirusului, la fel ca serul de la AstraZeneca. De asemenea, un alt avantaj este că poate fi stocat la temperatura unui frigider obișnuit.

Total
0
Shares
Total
0
Share