Valeriu Ghiorghiţă: În perioada 9-14 februarie, 432 de reacţii adverse postvaccinale indezirabile

Valeriu Ghiorghiţă: În perioada 9-14 februarie, 432 de reacţii adverse postvaccinale indezirabile

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că, în perioada 9 - 14 februarie, au fost înregistrate 432 de reacţii adverse postvaccinale indezirabile, iar vârsta medie a persoanelor care le-au raportat a fost de 41 de ani.

El a adăugat că nu au fost înregistrate cazuri de şoc anafilactic de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID.

"Au fost raportate, în perioada 9 februarie - 14 februarie, 432 de reacţii adverse postvaccinale indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în Registrul electronic naţional al vaccinărilor, la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Vârsta mediană a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 ani şi 88 de ani, 77% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse fiind de sex feminin. Perioada mediană între data vaccinării şi data debutului reacţiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 şi 31 de zile. În funcţie de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, 51% au fost reacţii adverse de tip local, cu durere, cu tumefacţie, cu erupţie la locul de administrare, stare de oboseală, febră şi frison, 34% dintre persoane au raportat disconfort, durere musculară sau dureri articulare, 30% cefalee. "Aceste tipuri de reacţii adverse sunt similare ca procent şi frecvenţă cu ceea ce am raportat în ultima săptămână", a adăugat preşedintele CNCAV.

El a completat că pentru vaccinul Pfizer au fost înregistrate, până în prezent, 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare, şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian.

Ca urmare a administrării vaccinului de la Moderna, s-au înregistrat nouă reacţii de tip local - durere la locul de administrare şi 75 de reacţii generale - febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian, a indicat Valeriu Gheorghiţă. Serul de la Moderna este administrat începând din 4 februarie.

Pentru vaccinul de la AstraZeneca, care a început să fie administrat pe 15 februarie, s-au raportat în total şapte reacţii - patru de tip local, cu disconfort, durere la locul de administrare, şi trei generale - febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi stare de insomnie. 

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt