Valiza nucleară a lui Donald Trump, spaima democraţilor. Cum poate fi oprit un atac nuclear ordonat de un preşedinte „instabil” al SUA – Focus Prima TV

Valiza nucleară a lui Donald Trump, spaima democraţilor. Cum poate fi oprit un atac nuclear ordonat de un preşedinte „instabil” al SUA

Graba cu care democraţii americani încearcă, pe ultima sută de metri să-l demită pe Donald Trump din funcţia de preşedinte al SUA, chiar dacă mai sunt doar câteva zile până la instalarea oficială a lui Joe Biden la Casa Albă, vine pe fondul îngrijorărilor exprimate public de către Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA referitoare la sănătatea mintală a lui Trump şi posibilitatea ca acesta să lanseze un atac nuclear. Adevărul este că, atâta vreme cât Trump e la Casa Albă, nimeni şi nimic nu-l poate împiedica să se joace cu butonul nuclear. Nici armata şi nici măcar Pelosi, informează Time.

„Preşedintele Statelor Unite deţine autoritatea unică de a autoriza folosirea armelor nucleare ale SUA. Această autoritate e parte integrantă a rolului său constituţional de comandant suprem al forţelor armate. Preşedintele nu are nevoie de acceptul niciunuia dintre consilierii săi militari şi nici de cel al Congresului SUA pentru a lansa un atac nuclear. Astfel, nici armata şi nici Congresul nu poate anula un astfel de ordin”, se arată într-un raport al Congresului pe această temă, din decembrie 2020.

În aceste condiţii, Nancy Pelosi, lidera democrată a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, anunţa, în urmă cu câteva zile, că a discutat cu șeful Statului Major american, Mark Milley, despre îngrijorările sale cu privire la starea mintală a președintelui american în funcție și la posibilitatea ca Donald Trump să lanseze un atac nuclear sau să inițieze un război în ultimele sale zile la Casa Albă.

Total
0
Shares
Total
0
Share