Viața în țara zguduită de 40.000 de cutremure în ultimele trei săptămâni. “Nu mi-e frică, sunt doar obosit” – Focus Prima TV

Viața în țara zguduită de 40.000 de cutremure în ultimele trei săptămâni. “Nu mi-e frică, sunt doar obosit”

Peste 40.000 de cutremure – unele cu magnitudini considerabile, de până la 5,7 – s-au produs începând cu 24 februarie în apropierea capitalei Islandei. Sunt mai multe decât toate cele înregistrate pe tot parcursul anului trecut.

Oamenii de știință spun că este un eveniment seismic fără precedent, care se va încheia probabil cu o erupție spectaculoasă.

Sursa cutremurelor este o cantitate mare de magmă, care se mișcă la o adâncime de un kilometru sub suprafață. În acea zonă nu s-a mai produs o erupție vulcanică de 800 de ani. Situată între plăcile tectonice eurasiatice și nord-americane, Islanda se confruntă frecvent cu cutremure, deoarece plăcile se deplasează încet în direcții opuse, într-un ritm de aproximativ 2 cm în fiecare an.

Situația din ultimele trei săptămâni este însă fără precedent. “Nu am văzut niciodată atât de multă activitate seismică”, a spus Sara Barsotti, expert privind riscurile vulcanice în cadrul Biroului islandez de meteorologie, scrie The Guardian.

Total
0
Shares
Total
0
Share