Viață scumpă, pâine și mai scumpă - Focus Prima TV

Viață scumpă, pâine și mai scumpă

Aproape jumătate dintre români au ajuns să aibă bani doar pentru cheltuielile de bază, care țin de traiul de zi cu zi. Ne-am schimbat și obiceiul sau motivele pentru care economisim. Banii în plus numai sunt pentru bătrânețe, ci pentru evenimente neprevăzute și grave. Există și două excepții – educaţia copiilor sau pregătirea profesională. Dar şi acest lucru ar putea dispărea dacă ne uităm la ritmul de creştere al preţurilor, iar pâinea este cel mai bun exemplu.

47% dintre români cheltuie mult mai puțin decât o făceau cu un an în urmă. principalul motiv ste leagt de situația economică care s-a degradat foarte mult, inflația de care vorbesc toți analiștii și care au dus prețurile din ce în ce mai sus. incertitudinea est motivul pentru care am decis să punem bani de–o parte pentru motive pe care nu le invocam până acum – 77% dintre noi strâng bani pentru evenimente neprevăzute și grave, pentru urgențe și 74% ca rezervă pentru sine sau familie. Sunt procente foarte mari care spun cât de mult ne afectează bugetul perioada pe care o traversăm.

Așadar trebuie să învățăm ce este aceea educație financiară. Orice specialist spune că mereu există soluții. Din păcate alegem o altă abordare – apelăm la prieteni sau familie pentru sfaturi, sunt și cei care își caută soluțiile pe social media sau ne dorim ca educația să vină de la instuțiile financiară. Din fericire suntem din ce în ce mai mulți cei care credem că școala trebuie să fie primul loc unde să învățăm cum să ne gestionăm banii în viață. Dar indiferent cum facem ajungem să vorbim tot despre cât de scumpă este acum pâinea.

Total
21
Shares
Total
21
Share