Victimele din 10 August merg la CEDO – Focus Prima TV

Victimele din 10 August merg la CEDO

Justiția a îngropat definitiv dosarul 10 august după ce tribunalul București a respins cererea de redeschidere înaintată de DIICOT. Decizia este definitivă. Asta înseamnă că șefii din jandarmerie scapă de răspunderea penală pentru felul în care au coordonat intervenția din noaptea protestului.

Imaginile cu protestatarul care este lovit de un jandarm până când este doborât la pămînt au șocat opinia publică în 2018. Acum, Vlad Gheorghe – bărbatul din imagini – este europarlamentar. A primit decizia Tribunulului București cu stupefacție. Dar e hotărât să nu lase lucrurile așa.

Aproximativ 1.000 de protestatari au depus plângeri după intervenția jandarmilor din noaptea de 10 august 2018. Printre ei și Doru Oprea. După ce a fost rănit, a trecut prin două operații și a avut nevoie de nouă zile de spitalizare

A depus patru plângeri penale, însă nu a fost chemat niciodată la audieri. Şi Octavian a ieşit în stradă pentru o Românie mai bună. Dar a primit un șrapnel în picior.

Alți zeci de mii de oameni care au manifestat paşnic s-au trezit atacați cu petarde și grenade lacrimogene de jandarmerie.

Printre cei care scapă acum de urmărirea pendală se numără Sebastian Cucoș, șeful Jandarmeriei Române la momentul protestelor. După 10 august, Cucoș a ocupat în continuare funcții importante. A fost prim-adjunct al Jandarmeriei și șeful aceleiași instituții din Capitală. În februarie 2020 a fost
detașat pentru trei luni la Jandarmeria Buzău. Nu și-a terminat mandatul. În martie, la vârsta de 45 de ani, colonelul era trecut în rezervă, la cerere, pe motive medicale.

Un alt colonel, Cătălin Paraschiv, cunoscut ca dirijorul în alb de la proteste, după ce a coordonat acțiunea, și-a depus cererea de pensionare în noiembrie 2018.

După protest, Carmen Dan, ministru de interne la acea vreme, propusese avansarea acestuia la gradul de general de brigadă cu o stea, pentru “înalt profesionalism, responsabilitate și devotament în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Total
0
Shares
Total
0
Share