Viena, încălzită cu energie termică reziduală

Viena, încălzită cu energie termică reziduală

Ne-am obişnuit să tremurăm în fiecare iarnă în case din cauza unui sistem de termoficare încremenit în timp, pe care autorităţile nu sunt în stare să-l pună la punct. Acelaşi dezastru e şi în multe şcoli şi în spitale, iarnă de iarnă. În timp ce noi…ne lăudăm cu avarii…nenumărate, străinii ne arată că se poate face şi altfel, şi…fără cheltuieli exorbitante. Un bun exemplu este modelul vienez.

Capitala Austriei este încălzită de Wien Energie Group. Compania operează cea mai mare reţea locală de încălzire centralizată din Austria. Reţeaua de 1.200 de kilometri, cu 250 de kilometri mai mare decat cea din Bucuresti, furnizează servicii pentru circa 380.000 de locuinţe. În plus, societatea oferă şi soluţii pentru răcirea clădirilor, informează constanta.info. Modelul vienez, un oraş comparabil cu Bucureştiul din
anumite puncte de vedere, este unul foarte inteligent. Wien Energie Group are ca principale obiecte de activitate reciclarea deşeurilor şi producţia de energie. 72% din căldura livrată Capitalei Valsului este energie termică reziduală recuparată de la centralele electrice. Aşadar, vorbim despre o energie primară foarte ieftină şi despre un impact redus asupra mediului. Pentru o utilizare mai eficientă a energiei verzi, din 2017 austriecii folosesc un sistem care transformă surplusul de electricitate în căldură. Prin programele de eficienţă energetică aplicate, Primăria Viena a redus consumul de energie, deşi sistemul alimentează tot mai multe locuinţe. Ţinta este ca până în 2030 să diminueze cosumul per locuitor cu 30%.
Pentru a duce Bucureştiul la acest nivel, este nevoie de refacerea celor 954 de kilometri ai sistemului de termoficare, un proiect gigant care vine cu un preţ pe măsură.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt