Viena, încălzită cu energie termică reziduală – Focus Prima TV

Viena, încălzită cu energie termică reziduală

Ne-am obișnuit să tremurăm în fiecare iarnă în case din cauza unui sistem de termoficare încremenit în timp, pe care autoritățile nu sunt în stare să-l pună la punct. Același dezastru e și în multe școli și în spitale, iarnă de iarnă. În timp ce noi…ne lăudăm cu avarii…nenumărate, străinii ne arată că se poate face și altfel, și…fără cheltuieli exorbitante. Un bun exemplu este modelul vienez.

Capitala Austriei este încălzită de Wien Energie Group. Compania operează cea mai mare rețea locală de încălzire centralizată din Austria. Rețeaua de 1.200 de kilometri, cu 250 de kilometri mai mare decat cea din Bucuresti, furnizează servicii pentru circa 380.000 de locuințe. În plus, societatea oferă și soluții pentru răcirea clădirilor, informează constanta.info. Modelul vienez, un oraș comparabil cu Bucureștiul din
anumite puncte de vedere, este unul foarte inteligent. Wien Energie Group are ca principale obiecte de activitate reciclarea deșeurilor și producția de energie. 72% din căldura livrată Capitalei Valsului este energie termică reziduală recuparată de la centralele electrice. Așadar, vorbim despre o energie primară foarte ieftină și despre un impact redus asupra mediului. Pentru o utilizare mai eficientă a energiei verzi, din 2017 austriecii folosesc un sistem care transformă surplusul de electricitate în căldură. Prin programele de eficiență energetică aplicate, Primăria Viena a redus consumul de energie, deși sistemul alimentează tot mai multe locuințe. Ținta este ca până în 2030 să diminueze cosumul per locuitor cu 30%.
Pentru a duce Bucureștiul la acest nivel, este nevoie de refacerea celor 954 de kilometri ai sistemului de termoficare, un proiect gigant care vine cu un preț pe măsură.

Total
0
Shares
Total
0
Share