Vremuri grele pentru fermieri – Focus Prima TV

Vremuri grele pentru fermieri

HOLTVILLE, CA – OCTOBER 08: Mexican agricultural workers cultivate romaine lettuce on a farm on October 8, 2013 in Holtville, California. Thousands of Mexican workers cross the border legally each night from Mexicali, Mexico into Calexico, CA, where they pick up work as agricultural day laborers in California’s fertile Imperial Valley. Although the Imperial Valley, irrigated from water diverted from the Colorado River, is one of the most productive agricultural areas in the United States, it has one of the highest unemployment rates in California, at more than 25 percent. Mexican farm workers commute each day from Mexicali to work in the fields for about $9 an hour, which many local U.S. residents shun as too low pay. (Photo by John Moore/Getty Images)

Fermierii din țară se plâng că vânzările în piețe au scăzut și cu 80 la sută! Oamenii spun că niciodată nu au avut pierderi atât de mari, iar acum, ceea ce reușeau să vândă într-o săptămână, se vinde în trei luni. Singura salvare a producătorilor sunt clienții fideli, însă nici aceștia nu mai trec prin piețe ca înainte.

Adrian Papuc muncește de când se știe. Fermierul crește vaci în localitatea Rotbav, din județul Brașov, iar acesta a investit în aparate performante de muls. În fiecare zi, produce o cantitate mare de lapte pe care reușește să o ofere unei companii la prețul de 1 leu și 30 de bani pe litrul de lapte.

Totuși, în ultima perioadă, lucrurile s-au schimbat pentru fermierul Adrian. Vânzările au scăzut și cu 40 la sută, iar bărbatul a încercat să găsească noi metode de a-și vinde produsele din fermă. Spre exemplu, a tehnologizat toată producția și a creat o pagină de internet de unde clineții pot comanda. Cu toate acestea, nu renunță să vină în continuare la piață.

În piața de lactate din Iași, situația este asemănătoare. Oamenii vin, se uită, gustă, însă tot mai puțini ajung să și cumpere produsele fermierilor.

Rețeta brânzei cu lapte de bivoliță este folosită de doamna Maria de 20 de ani. Vine de la peste 400 de kilometri la piața din Iași și uneori se întoarce acasă cu marfa nevândută.

Singura speranță a vânzătorilor din piețe sunt clienții fideli care vin de ani de zile la tarabele lor.

Din cauza lipsei clienților, dar și a temperaturilor scăzute, mulți dintre producători vor renunța să mai vină în piețe în următoarea perioadă.

Total
0
Shares
Total
0
Share