Vremuri grele pentru fermieri

Vremuri grele pentru fermieri
HOLTVILLE, CA - OCTOBER 08: Mexican agricultural workers cultivate romaine lettuce on a farm on October 8, 2013 in Holtville, California. Thousands of Mexican workers cross the border legally each night from Mexicali, Mexico into Calexico, CA, where they pick up work as agricultural day laborers in California's fertile Imperial Valley. Although the Imperial Valley, irrigated from water diverted from the Colorado River, is one of the most productive agricultural areas in the United States, it has one of the highest unemployment rates in California, at more than 25 percent. Mexican farm workers commute each day from Mexicali to work in the fields for about $9 an hour, which many local U.S. residents shun as too low pay. (Photo by John Moore/Getty Images)

Fermierii din ţară se plâng că vânzările în pieţe au scăzut şi cu 80 la sută! Oamenii spun că niciodată nu au avut pierderi atât de mari, iar acum, ceea ce reuşeau să vândă într-o săptămână, se vinde în trei luni. Singura salvare a producătorilor sunt clienţii fideli, însă nici aceştia nu mai trec prin pieţe ca înainte.

Adrian Papuc munceşte de când se ştie. Fermierul creşte vaci în localitatea Rotbav, din judeţul Braşov, iar acesta a investit în aparate performante de muls. În fiecare zi, produce o cantitate mare de lapte pe care reuşeşte să o ofere unei companii la preţul de 1 leu şi 30 de bani pe litrul de lapte.

Totuşi, în ultima perioadă, lucrurile s-au schimbat pentru fermierul Adrian. Vânzările au scăzut şi cu 40 la sută, iar bărbatul a încercat să găsească noi metode de a-şi vinde produsele din fermă. Spre exemplu, a tehnologizat toată producţia şi a creat o pagină de internet de unde clineţii pot comanda. Cu toate acestea, nu renunţă să vină în continuare la piaţă.

În piaţa de lactate din Iaşi, situaţia este asemănătoare. Oamenii vin, se uită, gustă, însă tot mai puţini ajung să şi cumpere produsele fermierilor.

Reţeta brânzei cu lapte de bivoliţă este folosită de doamna Maria de 20 de ani. Vine de la peste 400 de kilometri la piaţa din Iaşi şi uneori se întoarce acasă cu marfa nevândută.

Singura speranţă a vânzătorilor din pieţe sunt clienţii fideli care vin de ani de zile la tarabele lor.

Din cauza lipsei clienţilor, dar şi a temperaturilor scăzute, mulţi dintre producători vor renunţa să mai vină în pieţe în următoarea perioadă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt