Zeci de mii de persoane au manifestat în Georgia împotriva invaziei ruse asupra Ucrainei - Focus Prima TV

Zeci de mii de persoane au manifestat în Georgia împotriva invaziei ruse asupra Ucrainei

Zeci de mii de persoane au ieşit vineri în stradă în Georgia într-un elan de solidaritate cu Ucraina, fostă republică sovietică ce opune o rezistenţă feroce unei invazii militare ruse, informează AFP.

Războiul din Ucraina a provocat un sentiment de deja-vu în Georgia, care a cunoscut o invazie rusă devastatoare în 2008.

Vineri seara, circa 30.000 de manifestanţi s-au adunat pe artera principală din Tbilisi, capitala georgiană, agitând drapele ucrainene şi georgiene şi intonând imnurile celor două ţări.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili şi-a exprimat solidaritatea cu Ucraina, îndemnând Rusia să pună capăt ostilităţilor care, potrivit ei, “au şocat naţiunea georgiană”.

Însă premierul georgian Irakli Garibaşvili a declanşat un val de dezaprobare după ce a anunţat vineri că Tbilisi “nu se va ralia” sancţiunilor economice şi financiare ale Occidentului împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.

În 2008, Rusia a lansat un atac terestru devastator împotriva Georgiei care lupta împotriva separatiştilor proruşi în regiunea sa separatistă Osetia de Sud, după ce a bombardat sate georgiene. Luptele s-au încheiat după cinci zile, printr-un armistiţiu negociat de UE, dar care au provocat moartea a peste 700 de persoane şi au determinat zeci de mii de georgieni să se refugieze.

După războiul care a lăsat Georgia divizată, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a unei alte regiuni separatiste, Abhazia, instalând acolo baze militare permanente.

Sursa> Agerpres

Total
0
Shares
Total
0
Share