Ziua Mondială fără Tutun: Fumatul, dăunător pentru sănătate dar şi pentru mediu, avertizează OMS - Focus Prima TV

Ziua Mondială fără Tutun: Fumatul, dăunător pentru sănătate dar şi pentru mediu, avertizează OMS

Pe lângă impactul dăunător asupra sănătăţii oamenilor, provocând anual 8 milioane de decese, fumatul distruge pădurile şi contribuie la încălzirea globală, avertizează marţi Organizaţia Mondială s Sănătăţii de Ziua Mondială fără Tutun, marcată în data de 31 mai, relatează EFE.

În această zi de conştientizare asupra fumatului, desfăşurată anul acesta sub sloganul “Tutunul otrăveşte planeta noastră”, OMS atrage atenţia cu privire la impactul asupra mediului al acestui viciu, prin pierderea anuală a 600 de milioane de copaci, 200.000 de hectare de teren, 22.000 de tone de apă şi emisii de 84 de miliarde de tone de CO2.

Aceste emisii reprezintă a cincea parte din totalul emisiilor aviaţiei civile, astfel încât se poate spune că fumatul contribuie la schimbările climatice, notează OMS care subliniază prejudiciile aduse de această industrie ţărilor în dezvoltare, unde se află majoritatea culturilor de tutun.

În aceste economii, “apa şi pământul sunt necesare cu disperare producerii de alimente, însă în locul lor sunt preferate culturile de tutun nocive şi sunt distruse păduri pentru a obţine mai multe terenuri pentru aceste plantaţii”, avertizează OMS.

La acestea se adaugă impactul reziduurilor derivate din tutun: filtrele de ţigară, ce conţin microplastice, sunt a doua principală sursă de poluare plastică a planetei.

“Reziduurile de tutun, unul dintre deşeurile cele mai comune ale planetei, conţin peste 7.000 de substanţe chimice toxice care afectează mediul înconjurător. Aproximativ 4,5 mii de miliarde de filtre contaminează oceanele, râurile, trotuarele, parcurile şi plajele noastre în fiecare an”, a avertizat directorul OMS pentru promovarea sănătăţii, Ruediger Krech.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share