A început războiul vaccinurilor între UE și Marea Britanie. OMS critică stoparea exporturilor de doze – Focus Prima TV

A început războiul vaccinurilor între UE și Marea Britanie. OMS critică stoparea exporturilor de doze

A picture taken on October 16, 2019 shows the European Union flags floating in the air in front of the European Commission building in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) (Photo by KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Mecanismul de control al exporturilor vaccinurilor Covid impus de Comisia Europeană a stârnit o furtună peste Canalul Mânecii, dar nu numai. Reacțiile ostile din partea Marii Britanii și a Irlandei de Nord, dar și din partea Irlandei, țară membră UE, au determinat Bruxelles-ul să revină asupra unei părți a mecanismului. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a criticat și ea mecanismul, despre care spune că prelungește pandemia și adâncește inegalitățile pe plan mondial.

Premierul britanic Boris Johnson a sunat-o pe Ursula von der Leyen după ce Comisia Europeană a impus vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor împotriva Covid produse în UE și și-a exprimat „profunda sa preocupare” în ceea ce privește restricțiile, susceptibile să compromită acordul Brexit privind Irlanda de Nord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cursul discuţiei telefonice cu președinta CE, Boris Johnson şi-a exprimat „profunda îngrijorare legată de repercusiunile pe care le-ar putea avea măsurile luate de UE privind exportul de vaccinuri”, a indicat purtătorul său de cuvânt.

„Regatul Unit dispune de acorduri obligatorii din punct de vedere juridic cu furnizorii de vaccinuri şi nu se aşteaptă ca UE, în calitate de prieten şi aliat, să facă ceva pentru a perturba aplicarea acestor contracte”, a spus purtătorul de cuvânt al Boris Johnson.

Total
0
Shares
Total
0
Share