Containere multi-risc pentru intervenţii la dezastre

Containere multi-risc pentru intervenţii la dezastre

De mai bine de o săptămână a reapărut întrebarea dacă România este pregătită în cazul unui dezastru asemănător celui din Turcia sau Siria. Cât de repede pot interveni salvatorii şi mai ales ce dotări au. Din 2017 fiecare Inspectorat de Urgenţă din ţară a fost dotat cu două containere cu echipamente necesare în primul ajutor. Salvatorii militari ar trebui să fie pregătiţi să plece din bază, cu aceste autospeciale cu tehnică de salvare, în cel mult o oră de la declanşarea alarmei.

Echipamente care pot sparge betonul, cricuri capabile să ridice vagoane de până la 25 de tone şi chiar aparate care pot detecta mişcările victimelor aflate sub dărâmături. Sunt doar câteva dintre dotările unui container multi-risc.

Aparatul care ajută la detectarea persoanelor prinse sub dărâmături are o cameră video pentru identificarea victimelor, dar şi senzori seismici.

Containerul multi-risc cântăreşte opt tone şi împreună cu autospeciala de transport a costat peste două milioane de lei. Fiecare container este deservit de şase subofiteri care oferă suportul logistic si ii ajută pe salvatori să intervină pentru gasirea si extragerea victimelor. 25 de pompieri militari sunt alocati unui asemenea modul.

ISU Timiş a fost unul dintre primele inspectorate din ţară care au primit modulele cu tehnică de salvare. Ajunşi la locul intervenţiei, primul lucru pe care trebuie să il facă pompierii, după cercetarea zonei, este stabilizarea clădirii sau ruinelor.

Inspectoratele pentru situatii de Urgenta fac in mod constant exercitii pentru a vedea capacitatea de interventie a salvatorilor militari, in cazul unor dezastre.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt