,,Fratele cel mare" veghează traficul din România

,,Fratele cel mare" veghează traficul din România

300 de radare mobile şi 500 de camere video vor fi montate pe drumurile din România. Este vorba despre sistemul e-SIGUR, aprobat de Guvern, prin care şoferii vor fi sancţionaţi în baza imaginilor video. Potrivit Comisiei Europene, România se plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea priveşte siguranţa rutieră.

În Bucureşti sunt peste 1.000 de camere care monitorizează permanent străzile şi intersecţiile din oraş. În viitor, şoferii vor primi amenda prin poştă atunci când trec pe culoarea roşie sau se comportă agresiv în trafic.

Camerele video au şi rolul de a descuraja şoferii indisciplinaţi. Vor semnala situaţiile în care este depăşită limita de viteză, nu se respectă culoarea roşie a semaforului, sau se circulă cu un vehicul neînmatriculat.

România a renunţat la radarele fixe de peste 10 ani. Nu exista o legislaţie specifică pentru funcţionarea acestora. Specialiştii avertizează că e-SIGUR nu poate fi implementat dacă nu va fi schimbat şi codul rutier. Sistemul va fi operabil în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a legii. Implementarea proiectului va costa peste 35 de milioane de euro şi va fi finanţată din bugetul de stat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt