Cât mai târziu la starea civilă - Focus Prima TV

Cât mai târziu la starea civilă

Lipsa banilor, presiunea jobului și teama de a alege greșit îi fac pe tineri să amâne momentul…căsătoriei. Așa că tot mai puțini ajung la starea civilă de la an la an, iar una din cinci persoane singure nici măcar nu intenționează să se căsătorească vreodată. Vârsta medie la care românii se hotărăsc să facă acest pas a crescut semnificativ. În tot acest timp, natalitatea continuă să scadă.

Mersul la starea civilă a devenit un stres pentru tinerii din România. Cei mai mulți preferă să amâne momentul.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2020 s-au înregistrat în jur de 81 de mii de căsătorii, cel mai mic număr înregistrat din 1946 până în prezent. Însă a fost un an marcat de pandemie. Comparativ, în 2019, s-au înregistrat aproape 130 de mii de căsătorii.

Un studiu recent arată că lipsa banilor este principalul motiv pentru care tinerii nu se căsătoresc. Urmează presiunea jobului şi teama de a alege greşit.

Cu toate că amână marele eveniment, românii sunt de părere că vârsta ideală de căsătorie pentru femei este de 26 de ani, in timp ce pentru bărbați este de 28 de ani.

70% dintre tinerii cu vârstă cuprinsă între 24 și 35 de ani au posibilitatea cea mai mare de a se căsători în viitorul
apropiat. Ei sunt urmați de cei cu vârstă între 18 și 24 de ani cu o proporție de 69%. Pe de altă parte, 34% dintre participanții la sondaj spun că nu își doresc să se căsătorească, dar vor o relație cu un singur partener pentru întreaga viață.

Totodată, natalitatea continuă să scadă în România. Iar cu cât în înaintează în vârstă, cu atât devine mai greu pentru femie să aducă pe lume un copil.

În urmă cu doar zece ani de exemplu româncele deveneau mame mai devreme.

În 2021 au venit pe lume mai puțin de 180 de mii de copii, un record al ultimilor o sută de ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share