Cele patru generaţii de pe piaţa muncii

Cele patru generaţii de pe piaţa muncii

Pe piaţa muncii există patru generaţii diferite- Baby-Boomers, Generaţia X, Millennials şi cea mai tânără generaţie-Z. Toate au în comun dorinţa de afirmare şi de găsirea celui mai uşor drum către succes. Însă, abordarea fiecărei generaţii este diferită şi depinde foarte mult de modul în care evoluează tehnologia şi..lumea în general.

Un studiu realizat de Sergiu Lucian Raiu arată că cele patru generaţii au valori, ambiţii şi stiluri de lucru diferite. Studiul analizează caracteristicile fiecărei generaţii şi comportamentul membrilor acestora pe piaţa muncii, balanţa dintre muncă şi familie şi aşteptările de la angajatori.

Generaţia Baby Boomers, 56-74 de ani, sunt cei numiţi "Decreţeii sau copii ai decretului" şi sunt ambiţioşi,
muncitori, chiar workaholici şi corecţi. Se axează foarte mult pe muncă şi pun familia pe locul doi. Acceptă autoritatea şi sunt preocupaţi de statutul social.

Cei din Generaţia X, 40-55 de ani, sunt independenţi, au înclinaţie spre antreprenoriat, vor recompense pe termen
scurt. Sunt sceptici faţă de relaţiile ierarhice, sunt mai puţin loiali organizaţiilor şi se aşteaptă ca managerii să le obţină respectul. Vor un program de lucru flexibil, munca interesantă şi oportunităţile de creştere profesională.

Generaţia Y, sau Millenials, cu vârsta între 24 şi 39 de ani, au un optimism dus până la extrem şi chiar aşteptări
nerealiste, de cele mai multe ori, consideră că nu trebuie să respecte regulile. Sunt rebeli, schimbă locurile de muncă, nici ei nu sunt de acord cu ierarhia, vor salariu mare şi bonusuri

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt