China califică drept ''pură invenţie'' acuzaţiile de spionaj formulate de SUA împotriva unui cetăţean chinez - Focus Prima TV

China califică drept ”pură invenţie” acuzaţiile de spionaj formulate de SUA împotriva unui cetăţean chinez

China a calificat luni drept “pură invenţie” acuzaţiile de spionaj formulate împotriva unui cetăţean chinez de justiţia din SUA, relatează Reuters.

Xu Yanjun, un responsabil din provincia Jiangsu al biroului de informaţii externe, din subordinea Ministerului Securităţii Statului, a fost găsit vinovat, vineri, de spionaj economic de un tribunal federal din Statele Unite, pentru tentativă de furt de tehnologii spaţiale americană şi franceză.

“Acuzaţia este pură invenţie”, a declarat presei la Beijing purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Webin.

“Cerem SUA să gestioneze acest caz în conformitate cu legea şi într-o manieră justă, pentru a garanta drepturile şi interesele cetăţeanului chinez”, a spus acesta.

Autorităţile americane îl acuză pe Xu Yanjun că, începând din 2013, a încercat să obţină informaţii în contul Chinei despre mai multe companii aeronautice, printre care General Electric Aviation (din SUA) şi Safran (din Franţa), care colabora cu GE la dezvoltarea unui motor. Agentul ar fi identificat experţi angajaţi de aceste companii şi i-ar fi atras în China sub pretextul unor conferinţe universitare, plătindu-le călătoriile.

El a fost arestat în 2018 în Belgia, unde, foarte probabil, fusese atras în cadrul unei operaţiuni de contraspionaj, crezând că se întâlneşte cu un angajat al GE. Xu a fost extrădat în acelaşi an în SUA.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share