Clădirea în care factura la utilități vine mai mică - Focus Prima TV

Clădirea în care factura la utilități vine mai mică

Clădirile viitorului gândesc, respiră, se răcesc sau se încălzesc singure, în funcție de anotimp, și sunt, mai ales, prietenoase cu mediul. Nu poluează și nici nu risipesc energia și apa. Nici măcar apa de ploaie, care este colectată și folosită menajer. Își produc singure energia electrică, iar pereții clasici sunt înlocuiți cu geamuri care izolează nu doar fonic, ci și termic.

O astfel de clădire există acum și în România. Inițiativa vine în condițiile în care sectorul construcțiilor este responsabil de 42% din consumul final de energie și de 35% din volumul total de emisii de dioxid de carbon eliberate în atmosferă.

Așa se face că nevoia de a construi cât mai prietenos cu natura este o tendință tot mai răspândită la nivel global.  

„Este o tendință absolut normală în acest context contemporan, în care ideea de a păstra resurse pentru generația care vine este din ce în ce mai pregnantă, mai ales că arhitectura este una dintre cele mai mari consumatoare de resurse, fie ca e vorba de resursele necesare de construire a clădirilor, fie ca este vorba despre cele necesare întreținierii acestora”, spune Lorin Niculae, conferențiar la Universitatea de Arhitectura și Urbanism București.

Total
0
Shares
Total
0
Share