Bogdan Aurescu: ”Scutul de la Deveselu nu este o ameninţare”

Bogdan Aurescu: ”Scutul de la Deveselu nu este o ameninţare”

”Situaţia de securitate nu este de aşa natură încât să necesite o evacuare a personalului diplomatic” din Ucraina, a
precizat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. După discuţiile recente de la Bruxelles, niciuna dintre statele
membre UE nu a arătat că ar dori să îşi retragă personalul diplomatic, precum au făcut Marea Britanie, SUA sau
Canada.

„Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu şi să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ceea ce am spus noi. Nu există niciun fel de ameninţare faţă de Federaţia Rusă. Dar există în acelaşi timp - şi aici cred că este o cerinţă absolut logică -, există şi o cerinţă de reciprocitate. Dacă Federaţia Rusă este interesată să verifice ceea ce deja cred că ştie şi anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o ameninţare, şi noi, aliaţii, inclusiv România, avem dreptul să cerem să vizităm şi noi baze de rachete, de exemplu amplasate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Cred că este o cerere absolut normală”, a spus Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu în cadul celui mai recent interviu. Ministrul de Externe a mai precizat şi că ” acolo se găsesc nişte interceptări care vizează posibile atacuri balistice din afara spaţiului euroatlantic, deci nu din partea Rusiei”.

În acelaşi timp, în baza actualelor tensiuni, Preşedintele SUA, Joe Biden a avut o conversaţie telefonică cu
Preşedintele Ucrainei, Volodimi Zelenski. În cadrul discuţiei, Biden l-ar fi avertizat pe Zelenski să se pregătească pentru impact”, având în vedere că foţele ruse ar putea ataca Kievul luna viitoare. După conversaţia telefonică, un oficial ucrainean a declarat pentru un post de televiziune american că discuţia ”nu ar fi mers prea bine” între cei doi lideri. La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională a calificat informaţia ca fiind ”neadevărată”. ” Preşedintele Biden a spus că există posibilitatea ca ruşii să invadeze Ucraina în februarie. El a spus şi anterior acest lucru public şi am avertizat despre acest lucru de luni de zile”, a scris purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate Naţională.

De cealaltă parte, Purtătorul de Cuvânt al Pentagonului a anunţat creşterea forţelor militare în zona graniţei ucrainene

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu consideră acumularea forţelor militare la graniţă ca una ”
dramatică”, având în vedere că în ultimele luni au existat mai multe discuţii pe tema unei posibile invazii a Rusiei în Ucraina.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt