Ciucă, la aniversarea celor 20 de ani de apartenenţă la NATO: România este în prima linie a sprijinului pentru Ucraina

Ciucă, la aniversarea celor 20 de ani de apartenenţă la NATO: România este în prima linie a sprijinului pentru Ucraina

România este o ţară sigură, a afirmat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în deschiderea discursului său la evenimentul dedicat aniversării celor 20 de ani ai României de apartenenţă NATO, organizat de Ministerul Apărării Naţionale, la care au participat şi şeful statului, Klaus Iohannis, şi premierul Marcel Ciolacu.

“Aceasta este una dintre cele mai mari realizări. România a arătat lumii întregi cum o ţară trecută prin decenii de comunism şi de tranziţie dificilă a reuşit să se transforme într-o democraţie consolidată şi într-un aliat de încredere al NATO”, a afirmat acesta.

Liderul PNL a vorbit despre drumul postcomunist al României, care are în opinia sa două mari etape în raport cu apartenenţa la NATO - una de tranziţie şi aspiraţie la aderare, înainte de 2 aprilie 2004, cea de-a doua de consolidare a poziţiei de stat membru al Alianţei în cei 20 de ani care s-au scurs de atunci.

"Exact în urmă cu 20 de ani, mă aflam în Irak, la comanda unui batalion de infanterie, ca parte a coaliţiei internaţionale”, a reamintit şeful Senatului, cu accent pe faptul că în aceşti ani România a asumat obiective ambiţioase şi nu a rămas la statutul de simplu beneficiar, ci a devenit  o sursă de securitate în regiune, un pilon esenţial al Alianţei Nord-Atlantice la Marea Neagră.

Ciucă a vorbit, de asemenea, despre perioada dificilă în care suntem şi în care democraţia are nevoie de o Alianţă Nord-Atlantică puternică.

“România este în prima linie a sprijinului pentru Ucraina. La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, bombele ruseşti cad peste case, peste şcoli, peste pieţe ucigând oameni nevinovaţi. Nu departe de aici, soldaţi ucraineni luptă cu mijloacele de care mai dispun, dar cu neobosit curaj, pentru a-şi apăra ţara şi pentru a apăra libertatea şi democraţia”, a mai spus Ciucă.

Acesta a mărturisit că ştie, ca fost militar, ce înseamnă să pleci la război şi să-ţi laşi familia în urmă, ştiind că s-ar putea să nu te mai întorci.

“Sunt mândru că România contribuie la apărarea Ucrainei şi dă dovadă de solidaritate. Este un lucru corect. Acţiunile sunt cele care arată adevărata faţă a aliaţilor, iar în acest caz acţiunile vorbesc pentru România. Dacă vrem ca pacea să revină pe continentul nostru, dacă vrem să lăsăm generaţiilor următoare o lume mai sigură, bazată pe respect pentru regulile internaţionale, avem datoria să sprijinim Ucraina să câştige războiul împotriva Rusiei. De victoria Ucrainei depinde spre ce fel de viitor ne îndreptăm”, a spus politicianul.

Nicolae Ciucă consideră că România are nevoie de un nou proiect de ţară, care să răspundă provocărilor prezentului şi să definească viitorul, iar în interiorul acestuia să gândim următorii 10 ani ca un „deceniu al siguranţei” pentru România şi pentru români.

“Cred că România viitorului este una cu instituţii democratice solide, capabilă să ofere siguranţă  la nivelul întregii societăţi. România viitorului este un pol de independenţă energetică, excelează în inovaţie şi tehnologie, pune accentul pe educaţie şi pe combaterea dezinformării şi mai ales investeşte în oameni şi în potenţialul lor. Am stat de vorbă în ultimele luni cu mulţi români. Cetăţenii noştri înţeleg foarte bine contextul de securitate în care ne aflăm. România este astăzi puternică în NATO şi datorită cetăţenilor noştri şi susţinerii lor pentru Alianţa Nord-Atlantică”, a mai declarat liderul liberalilor.

Preşedintele Senatului şi-a încheiat intervenţia prin reafirmarea faptului că România este astăzi mai puternică în interiorul Alianţei Nord-Atlantice. Nu a uitat să mulţumească celor care au avut o contribuţie esenţială la ceea ce a însemnat parcursul României spre NATO şi existenţa în NATO. De asemenea, a afirmat că trebuie să păstrăm vie memoria celor care şi-au pierdut viaţa în misiunile internaţionale în ultimii 20 de ani.

Afla mai multe despreciucanato20 de ani
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt