Gorghiu: România era pregătită de mult timp pentru Schengen. Suntem un popor înţelept, populismul nu va avea voturile pe care speră să le aibă pe 9 iunie

Gorghiu: România era pregătită de mult timp pentru Schengen. Suntem un popor înţelept, populismul nu va avea voturile pe care speră să le aibă pe 9 iunie

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat la conferinţa TNL de la Piteşti că Europa va fi şi mai aproape de România, după includerea, începând cu ziua de 31 martie, în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime.
„România o să fie şi mai europeană, un avantaj mare pentru economia noastră şi o simplificare a vieţii. România este foarte bine pregătită pentru acest moment. România era foarte bine pregătită cu mult timp înainte pentru acest moment. A fost un efort comun făcut de preşedintele României, un partener constant al PNL, un efort al Guvernului şi al acestui Guvern din care face parte, cu implicarea miniştrilor liberali şi europarlamentarii PNL, un rol important îl are Siegfried Mureşan
Ne-am fi dorit ca aderarea la Sptaţiul Schengen să aibă loc cu toate frontierele simultan. Însă multe ţări până acum, chiar şi Austria, a aderat etapizat.”, a spus Gorghiu.
Ea a subliniat că în fiecare ţară alegerile europene sunt un moment serios de dezbatere publică.
„Şi noi ar trebui să avem aceste dezbateri, mă bucur că  PNL intră in această competiţie cu 2 oameni dedicaţi: Mara Mareş şi Siegfried Mureşan. După aceste alegeri, se va constata că suntem un popor înţelept, o generaţie deşteaptă. Ştim că seducţia extremismului este una periculoasă. Populismul, lipsa de proiecte şi soluţii nu vor avea voturile pe care speră să le aibă pe 9 iunie. Se vede cu ochiul liber că partide ca AUR  nu au oameni cu care să iasă în faţa. Aceste partide nu a proiecte pentru comunităţile locale”, a arătat Alina Gorghiu.
Liderul tineretului liberal, Mara Mareş, spune că faptul că duminică România intră în Air Schengen nu înseamnă decât că suntem cu un pas şi mai aproape de intrarea completă în Spaţiul Schengen.
„Pentru noi, tinerii, acest lucru este cumva natural, firesc, dar să ne gândim la anii 90, atunci acest lucru era de neconceput. Pentru noi, generaţia noastră, este o normalitate. Acest lucru nu era posibil dacă noi nu eram membri UE”, a spus Mareş.
Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL, a subliniat că România a atras 92 de milioane de euro de la aderarea la UE. 
„Când Comisia Europeană a propus legislaţia, eu fiind responsabil de PNRR, eu am spus că pandemia ne va afecta, am cerut o creştere a prefinanţării, am convins majoritatea din Parlamentul European, am avut negociere cu Comisia Europeană şi am reuşit să creştem prefinanţarea de la 10 la 13%. Pare că nu e mare lucru, dar e important. Am reuşit să obţinem 3,8 miliarde faţă de 2,8 miliarde”, a declarat Mureşan.
El a subliniat importanţa aderării la Schengen.
„Au zburat 13 milioane oameni. Toţi aceşti oameni începând de mâine nu vor mai trebui să arate paşaportul la frontieră, e o primă etapă”, a arătat europarlamentarul.
Mureşan a vorbit şi despre importanţa blocării mesajelor de dezinformare care vor veni în campanie dinspre populişti.

Afla mai multe desprepnlschengenpopulism
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt