Grindeanu: Exclud ca un candidat independent să poată să intre în turul doi fără să fie susţinut

Grindeanu: Exclud ca un candidat independent să poată să intre în turul doi fără să fie susţinut
foto: Facebook

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a comentat, luni seară, sondajul INSCOP realizat pentru News.ro, care îl clasează pe Mircea Geoană pe primul loc la alegerile prezidenţiale, ca independent. Grindeanu afirmă că în anul electoral care va urma va conta foarte mult structura de partid. ”Exclud ca un candidat independent să poată să intre în turul doi fără să fie susţinut”, a declarat Grideanu. Acesta a comentat, de asemenea, ascensiunea AUR şi a precizat că românii trebuie să ştie că este benefică apartenenţa ţării la Uniunea Europeană şi ar trebui să nu pice ”în capcana acestor cântece de sirenă, naţionalisto-populiste, care par tot mai puternice”.

Grindeanu a fost întrebat, luni seară, la Digi 24, despre sondajul  INSCOP realizat pentru News.ro.

”Eu cred că va conta foarte mult structura de partid. Eu cred că va conta foarte mult acest lucru inclusiv la alegerile prezidenţiale, indiferent când vor fi acestea (...) vom vorbi de un an 2024 în care lumea, pe final de an, sincer, cred că va fi aproape plictisită de a tot merge la urne”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD.

Întrebat dacă este de acord cu varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor, Grindeanu a declarat: ”Asta este aproape singura variantă constituţională din ce am înţeles de la colegii mei care ar putea sta în picioare”.

Grindeanu consideră că trebuie găsite orice variante pentru ca ”lumea să fie conectată, nu să fie plictisită” de alegeri.

Sorin Grindeanu crede, de asemenea, că un candidat independent poate să nu însemne prea mult dacă nu este susţinut de partide, dar nu exlude susţinerea lui Mircea Geoană: ”N-am exclus asta, dar exclud ca un candidat independent să poată să intre în turul doi, exclud acest lucru, fără să fie susţinut”.

Întrebat dacă ideea listelor comune PSD-PNL la alegerile europarlamentare a venit pentru a contracara ascensiunea AUR, Grindeanu a afirmat: ”Eu cred că, dacă fiecare dintre noi spunem verde în faţă – vreţi autostrăzi – lucrurile se fac 85% cu finanţare europeană, vreţi căi ferate, vreţi....astea sunt beneficiile apartenenţei la UE. Faptul că ne trezim noi câteodată şi avem impresia că, dacă am fi de capul nostru, lucrurile ar sta extraordinar de altfel, eu nu cred că este valabil acest lucru”.

”E benefic pentru România să fie parte a UE şi să nu picăm în capcana acestor cântece de sirenă, naţionalisto-populiste care par în ultima vreme tot mai puternice”, a mai declarat Grindeanu.

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News,ro.

Acelaşi sondaj indică faptul că 57,2% dintre cei chestionaţi declară că în mod sigur vor merge la vot.

Sondajul incluide şi întrebări referitoare la variante pentru turul al ll-lea al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion fiind învins într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. O altă variantă este cea a unui tur ll cu Emil Boc, care l-ar învinge la un scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar fi depăşit clar într-o cursă cu Mircea Geoană.

”Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid”, subliniază directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

 

Afla mai multe despreprezidentialepsdpnlcandidat
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt