Judeţe multe, cheltuieli mari

Judeţe multe, cheltuieli mari

România ar putea intra într-un colaps financiar dacă nu are loc, cât mai curând, o reorganizare teritorială. Este avertismentul transmis de şefii Camerei de Comerţ şi de organizaţii din mediul de afaceri. Mai puţine judeţe ar însemna cu mult mai puţini funcţionari, iar bugetul de stat nu ar mai fi stors de salariile din administraţie. O astfel de reformă ar ţine şi investitorii străini aproape de România, mai spun specialiştii.

Din 1,4 milioane de angajaţi la stat, aproape 500.000 lucrează în administraţia publică locală. Aproape 300.000 dintre ei sunt plăţi integral din bugetele locale. Deficitul bugetar, pe de altă parte, se adânceşte de la lună la lună.

Rezolvarea problemei este cât se poate de la îndemână, spun cei de la Camera de Comerţ împreună cu cele mai importante federaţii patronale din ţară. Ei solicită ca România să treacă printr-o reorganizare teritorială. Dacă astăzi ţara este împărţită în 41 de judeţe, ei vor ca numărul acestora să se reducă la 15.

Şi structura oraşelor şi comunelor ar trebui să se schimbe, spun aceştia. Actuala împărţire este şi una dintre cauzele pentru care investiţiile în infrastructură se fac atât de greu, mai spun specialişti. Acest lucru îi face şi pe investitorii străini să fie reticenţi să mai vină în România.

România este ţara europeană cu cea mai veche configuraţie teritorială. Ultima reformă administrativă a avut loc în 1968.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt