Lucian Bode, despre Air Schengen: Este un moment istoric la care asistăm. România joacă un rol cheie pentru securitatea europeană

Lucian Bode, despre Air Schengen: Este un moment istoric la care asistăm. România joacă un rol cheie pentru securitatea europeană

Lucian Bode a declarat vineri că intrarea României în Spaţiul Schengen începând cu data de 31 martie este un moment istoric pe care îl trăim, subliniind în acelaşi timp că este crucial ca negocierile politice şi diplomatice pentru aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen să fie finalizate cât mai curând posibil, informează evz.ro.

Secretarul General al PNL spune că aderarea deplină a României la spaţiul Schengen este considerată un drept câştigat, nu un favor acordat. Bode mai menţionează că parcursul a fost extrem de complex, implicând toate nivelele structurale ale statului român, de la Preşedintele României şi Guvernul României, până la structurile Ministerului Afacerilor Interne şi administraţiile locale.

Lucian Bode: România joacă un rol cheie pentru securitatea europeană

Liberalul a ţinut să puncteze că cei mai semnificativi paşi către aderare au fost realizaţi în timpul guvernelor liberale din ultimii ani, când s-au făcut eforturi substanţiale pentru sprijinirea cauzei României. El pune totodata aderarea la Air Schengen pe seama PNL.

„Mă consider parte a acestui drum pe care l-am parcurs şi mă bucur că România va participa cu drepturi depline la masa deciziilor privind spaţiul Schengen de la Bruxelles. În perioada mandantului în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, au avut loc peste 12 reuniuni ale Consiliului UE în format Justiţie şi Afaceri Interne şi peste 20 întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre, ocazie cu care am susţinut sistematic argumentele aderării României la spaţiul Schengen. De la miniştri, comisari europeni şi până la Preşedintele Consiliului European. A fost un efort fantastic, care prin natura lui, nu întotdeauna a fost foarte vizibil în spaţiul public”, a transmis Lucian Bode.

Lucian Bode: România trebuie să intre complet în Schengen cât mai curând

Liberalul a mai menţionat că miza eforturilor depuse a fost să demonstreze că România, având în vedere poziţia strategică în care se află, joacă un rol crucial pentru securitatea europeană. Potrivit acestuia, au fost întreprinse demersuri similare pe plan intern pentru a evidenţia fără echivoc faptul că România este complet pregătită să adere la spaţiul Schengen.

„Acum, ne aflăm într-o etapă intermediară. Este necesar ca negocierile politice şi diplomatice pentru aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen să fie încheiate cât mai curând.

Apartenenţa deplină a României la spaţiul Schengen este un drept câştigat, nu o favoare care ni se face. România continuă să investească sute de milioane de euro ca parte a eforturilor de a contribui la securitatea spaţiului Schengen, fără a beneficia în schimb de drepturile care ni se cuvin”, a mai scris secretarul general al PNL pe Facebook.

Începând din 2020, România, prin Ministerul Transporturilor condus de liberalul Lucian Bode, a investit strategic peste 400 de milioane de euro în modernizarea aeroporturilor sale, pregătindu-se pentru creşterea fluxului de călători pe cale aeriană. La nivel judeţean, administraţiile liberale au jucat un rol esenţial în modernizarea infrastructurii aeroporturilor. Consiliile Judeţene Iaşi, Cluj, Timiş, Suceava, Bihor au contribuit semnificativ la dezvoltarea aeroporturilor regionale. La Braşov, administraţia liberală a reuşit să construiască primul aeroport din România din ultimele cinci decenii.

 

Afla mai multe desprepnlschengen bruxelles
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt