Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt respectate

Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt respectate

România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene, reunite într-un consorţiu, între care funcţionează un schimb permanent de informaţii, pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute şi respectate, a anunţat luni ministrul Muncii, Raluca Turcan.

"Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute şi respectate, în domenii precum pensiile, prestaţiile de şomaj, prestaţiile familiale, prestaţii ca urmare a unor accidente de muncă şi boli profesionale, recuperarea creanţelor. În acest sens, România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorţiu coordonat de Institutul Naţional pentru Protecţie Socială din Italia, între care funcţionează un schimb permanent de informaţii prin sistemul informatic - "Electronic Exchange of Social Security Information" EESSI în domeniile amintite. Oferim astfel garanţia că orice român care se deplasează într-o ţară din interiorul Comunităţii, precum şi persoanele aflate în întreţinere sau urmaşii, îşi păstrează drepturile şi avantajele dobândite", a scris Raluca Turcan pe Faecbook.

Ea a precizat că decizia României de a se alătura acestui consorţiu vine în contextul în care gestiunea sistemului informatic, realizată în ultimii 10 ani de către Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre, urmând ca acestea să decidă modul în care o vor realiza, "fie individual, fie împreună".

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt