Comunicat: Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă, simbolul eşecului marca Nicuşor Dan

Pornit în 2020 să facă „revoluţie” în domeniul infrastructurii de apă caldă şi termoficare din Bucureşti, Nicuşor Dan a reuşit să obţină, aproape patru ani mai târziu, exact ce a făcut: nimic.

De fapt, a obţinut un „mult mai rău”, pentru că după zeci de şantiere care aglomerează Capitala şi aşa deja sufocată de trafic şi înlocuirea a... 17 kilometri de conducte pe an, mii de blocuri rămân, zilnic, fără apă caldă.

Exemplul de ieri este relevant pentru tot ce (nu) a făcut Nicuşor Dan la acest capitol. Două avarii majore pe conductele de apă caldă au paralizat două dintre cele mai mari CET-uri din Bucureşti, Vest şi Grozăveşti, care deservesc împreună circa 30% din Bucureşti şi aproximativ 500.000 de mii de bucureşteni.

Este adevărat, accidente se întâmplă, indiferent ce ai face. Pe de altă parte, dacă nu faci nimic, gradul de siguranţă că ceva se va întâmpla este de 100%.

De fapt, principala problemă a lui Nicuşor Dan este alta (în afară de faptul că vorbeşte, promite, şi nu face de fapt, nimic): lipsa de strategie.

Primarul Capitalei „a încercat” în toţi aceşti patru ani, să adreseze problemele apărute, şi nu cauzele. În loc să canalizeze toate eforturile pe modernizarea punctelor de distribuţie şi pe înlocuirea conductelor „în bloc”, pe segmente mai mici astfel încât să se lucreze repede, eficient şi corect, s-a spart pe ici, pe colo şi aproape niciun şantier deschis nu a şi fost închis. Exemplu edificator este chiar zona Pieţei Victoriei, unde jumătate dintre benzile de circulaţie sunt ocupate fie de gropi, fie de utilajele care zac parcate.

Pentru modernizarea centralelor, Nicuşor Dan este, de fapt, cel care ţine lucrurile pe loc. De aproape doi ani, Ministerul Energiei (compania ELCEN, producătorul apei calde) – se roagă, la propriu, de primarul general să vină la discuţiile despre fuziunea cu Termoenergetica, ce ţine de PMB, care este responsabilă de conductele de transport.

Cu o singură companie responsabilă, aşa cum e normal, şi de producţie, şi de distribuţie, s-ar face un pas mare spre rezolvarea problemelor cu apa şi căldura, ce afectează milioane de români.

Mai rău, deşi promitea, încă din 2020, că va face fuziunea celor două entităţi, până acum, Nicuşor Dan şi la acest capitol rezultatele sunt de negăsit. Nici nu e de mirare, pentru că acelaşi primar general spunea, în 2022: „În 15 ani vrem să comasăm TermoEnergetica cu ELCEN, şi să iasă ELCEN din insolvenţă.” Elcen a ieşit, anul trecut, din insolvenţă, şi încă aşteaptă ca PMB să-şi plătească o datorie de 800 de milioane de lei.

După Nicuşor însă, asta înseamnă că mai ai de aşteptat, dacă vrei să ai apă caldă în Bucureşti, cel puţin până în 2035.

(Comunicat de presa)

Afla mai multe desprecomunicat
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt