Măsura PSD de plafonare dă rezultate, preţul gazelor s-a ieftinit cu 20% în ultima lună

Măsura PSD de plafonare dă rezultate, preţul gazelor s-a ieftinit cu 20% în ultima lună

Luna aprilie a înregistrat o scădere record de 20% a pretului final la gaze. Conform sumelor facturate de cel mai mare producător de gaze din România, Engie, pentru luna aprilie preţul final a fost de 0,23 lei/kWh, cu 20% mai mici faţă de luna martie, în contextul în care preţul maxim plafonat, conform deciziei executivului, nu poate depăşi 0,31 lei/kWh.

Plafonarea preţurilor la gaze şi energie, introdusă de Guvernul PSD, a avut drept scop protejarea consumatorilor vulnerabili. La calcularea preţurilor plafonate s-a tinut cont de o echivalare aproximativă a nivelului de consum pe gospodărie cu nivelul de venit al membrilor familiei.
O nouă prelungire a Ordonanţei plafonării preţurilor la gaze şi energie a fost anunţată de Executivul condus de Marcel Ciolacu pe 28 martie 2024 şi este valabilă până la 31 martie 2025.

Menţinerea prevederilor Ordonanţei pentru următorul an a venit şi cu noi modificări în sprijinul consumatorilor. Până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligaţi să asigure resurse pentru consumul populaţiei la preţul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh. Ulterior acestei date, conform noii legi, preţul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

Toate aceste măsuri au scopul de a reduce semnificativ preţurile facturilor la gaze şi în următoarele 12 luni, efect care deja se simte în buzunarele românilor. 

(Comunicat de presă)

Afla mai multe desprepsdplafonare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt