Scăderi de preţuri în benzinării: România, în topul ţărilor europene cu cel mai ieftin combustibil

Scăderi de preţuri în benzinării: România, în topul ţărilor europene cu cel mai ieftin combustibil

După ce preţurile la alimentele de bază au avut parte de scăderi semnificative, acum şi preţul benzinei a scăzut, din nou, ajungând la 7,34 lei/litru, în timp ce un litru de motorină se menţine la 7,31 lei. Este a doua reducere de preţ la carburanţi din luna mai.
În afară de faptul că românii vor plăti mai puţin pentru a face plinul la autoturismele personale, aceste scăderi de preţuri se vor reflecta şi în preţurile bunurilor şi a serviciilor. 
Petrom, principalul furnizor de carburanţi din România, a redus preţul benzinei cu patru bani pe litru şi a menţinut acelaşi preţ pentru motorină, apropiindu-se astfel de o echilibrare între cele două tipuri de carburanţi. Deşi benzina rămâne în continuare mai scumpă decât motorina, există câteva staţii unde preţul benzinei standard a coborât sub cel al motorinei, cu un ban. 
Aceasta reprezintă a şasea scădere consecutivă a preţului carburanţilor din ultimele luni şi a doua în luna mai. Reducerea precedentă a avut loc pe 3 mai, când Petrom a redus preţul motorinei cu cinci bani pe litru, fără să schimbe preţul benzinei. Iar scăderea de azi vine după una similară de pe 27 aprilie, când s-a redus preţul motorinei, fără să se modifice preţul benzinei. 
Ieftinirea de ieri a avut loc la doar trei zile după ultima reducere de preţ, când ambele tipuri de carburant au fost afectate. Astfel, în ultimele săptămâni, Petrom a implementat mai multe ajustări ale preţurilor, uneori afectând doar motorina, alteori reducând preţurile ambelor tipuri de carburant. Ultima dată când preţul benzinei era aproape la fel cu cel al motorinei a fost în august 2023, însă din cauza cererii sezoniere, atât locale, cât şi regionale, în luna noiembrie, diferenţa dintre preţul motorinei şi cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.
Românii se bucură de o scădere semnificativă a preţurilor la carburant şi va ajuta reducerea inflaţiei, şi va permite românilor să economisească mai mulţi bani sau să îi cheltuie în alte domenii ale vieţii. Pentru cei mai mulţi dintre noi, maşina este principala modalitate de transport. Scăderea preţurilor la carburant  va aduce o uşurare semnificativă în bugetele casnice şi poate reduce cheltuielile pentru transportul zilnic la locul de muncă sau în alte activităţi.
În privinţa companiile mici şi mijlocii, precum şi pentru agricultori, vorbim de costuri mai mici pentru transportul mărfurilor şi a produselor agricole către pieţe. Astfel  scăderea preţului la combustibil contribuie la stimularea creşterii economice şi la crearea de locuri de muncă în comunităţi.
De asemenea, scăderea preţurilor la carburanţi se va putea resimţi şi la preţurile de la raft. Asta în condiţiile în care alimentele de bază beneficiază deja de reduceri de preţuri şi de 30%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Motiv principal pentru reducerile de preţuri la alimentele de bază este măsura PSD care a vizat plafonarea adaosului comercial la maximum 20%, cu scopul de a reduce povara financiară asupra consumatorilor şi de a încuraja concurenţa între comercianţi. Deşi au existat extrem de multe critici cu privire la această măsură, vedem o scădere a preţurilor şi o reconfigurare a dinamicii economice. Acesta a fost şi motivul pentru ca PSD a decis să menţină măsura până la finalul anului 2024 atunci când se preconizează că rata inflaţiei va ajunge sub 5%.

Afla mai multe desprebenzinapreturiromania
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt