Scandalul finanţării lui Nicuşor Dan se adânceşte: USR refuză să facă public contractul de panotaj negociat direct de un apropiat al Moscovei

Scandalul finanţării lui Nicuşor Dan se adânceşte: USR refuză să facă public contractul de panotaj negociat direct de un apropiat al Moscovei

În ultimele săptămâni, primarul general, Nicuşor Dan, este în atenţia publică după ce au ieşit la iveală legături cu oameni de afaceri apropiaţi de Moscova. Refuzurile repetate ale actualului edil, ale USR şi ale omului de afaceri pro-rus Matei Păun, managerul de campanie al lui Nicuşor Dan, de a face public contractul de panotaj care a împânzit Bucureştiul alimentează suspiciunile pe marginea subiectului sursei de finanţare.

Conform anchetei jurnalistice Newsweek, parte din finanţarea campaniei electorale a lui Nicuşor Dan ar proveni de la oameni de afaceri controversaţi pro-ruşi. Investigaţia mai arată faptul că pro-rusul Matei Păun ar fi cel care a negociat direct contractul de panotaj, în numele primarului Nicuşor Dan. Păun este cunoscut public pentru înclinaţiile sale pro-ruse, dar şi pentru vizitele şi afacerile recurente pe ruta Bucureşti-Moscova, arată Newsweek. Tot el i-a fost alături lui Nicuşor Dan şi în ultimele campanii, atât în 2016, cât şi în 2020.

În ciuda faptului că Nicuşor Dan a declarat că valoarea pentru 2 luni a contractului său de panotaj este de aproximativ 180.000 de euro, sursa de finanţare fiind donaţiile. Însă specialiştii contactaţi de Newsweek estimează că valoarea pe piaţa de profil ar fi, de fapt, mult mai mare. Aceştia au analizat infrastructura şi zonele de amplasare, considerate cele mai bune şi vizibile spaţii de panotaj din Capitală, iar contractul ar fi de aproape jumătate de milion de euro.

Getica OOH SRL este singura firmă cu care Nicuşor Dan lucrează în campania electorală pe parte de panotaj. Al treilea cel mai mare jucător pe piaţa de profil din Bucureşti, firma deţine 2.000 pe panouri de afişaj în toată ţara, dintre care peste 500 sunt numai în Bucureşti. 

Dezvăluirile arată că firma este deţinută de o companie dintr-un paradis fiscal, situat la câteva ore de zbor de România, iar cei doi reprezentanţi oficiali ai acesteia, Rădulescu şi Arin Alexandru, vechi parteneri de business ai lui Matei Păun, cu peste 15 ani legături de afaceri directe cu Păun.

Încă de la izbucnirea acestui scandal, PSD l-a somat pe Nicuşor Dan să clarifice sprijinul financiar din campania sa, mai ales în contextual în care, încă din 2016, vocile principale ale USR militau public pentru transparentizarea finanţării campaniilor electorale.

”Primarul general, Nicuşor Dan are obligaţia morală şi legală să elucideze sprijinul financiar sau de orice natură pe care îl primeşte de la consilierul său Matei Păun – un susţinător declarat al intereselor politice ale Rusiei. Solicităm de asemenea Primarului General, să-şi explice poziţia pe tema conexiunilor pe care oameni apropiaţi de Nicuşor Dan le au cu interese de afaceri ruseşti şi cerem pe această cale, din nou, în mod public, Primarului General să lămurească asupra surselor de finanţare ale campaniei uriaşe de publicitate”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Nicuşor Dan a recunoscut faptul că are o relaţie de prietenie cu pro-rusul Matei Păun.

Mai dă nişte sfaturi, mai vorbim la telefon. (…) Suntem în acelaşi cerc de prieteni şi între campanii nu ştiu dacă ne vedem de trei ori în patru ani. Ne mai întâlnim la Balcic, la Krapeţ mai degrabă”, a declarat primarul Nicuşor Dan în cadrul unei emisiuni televizate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt