Concurs de promisiuni între partide pentru creșterea pensiilor - Focus Prima TV

Concurs de promisiuni între partide pentru creșterea pensiilor

Licitație la scenă deschisă privind majorarea pensiilor în ianuarie, anul viitor. PSD și PNL se bat în procente și fiecare se grăbește să dea primul vestea bună pensionarilor. De fapt, lupta politică ascunde un măr otrăvit pentru pensionarii României. Fie că vor fi majorate cu 10, 11 sau 15 procente, pensiile vor fi tot sub rata inflației. În plus, politicienii uită că în 2019 au adoptat o lege care prevedea creșteri mult mai mari.

Klaus Iohannis a dat apă la moară politicienilor de la București, care nu mai contenesc să pluseze în privința majorării pensiilor. ,,În condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație. Și atunci, creșterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată”, a declarat președintele Iohannis.

Iar premierul i-a ținut isonul. ,,Cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei“, susține Nicolae Ciucă.

Situația i-a înfuriat pe social-democrați, obișnuiți să fure startul în privința promisiunilor sociale. ,,Când era domnul Cîţu premier şi nu aveam nici criză energetică, nici război în Ucraina, eram după pandemie, domnia sa spunea că nu sunt bani să creştem. Da, mă deranjează personal această discuție, cine oferă mai mult pensionarilor“, declara pe 21 octombrie Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Cel care a dat startul promisiunilor privind pensiile a fost chiar ministrul Muncii, care a vorbit de majorare încă din august. ,,Vom propune majorarea pensiei minime de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, dar şi creşterea punctului de pensie de la 1.586 de lei la 1.745 de lei“, declara în august Marius Budăi.

Rareș Bogdan a fost primul liberal care le-a arătat social-democraților că roata promisiunilor nediscutate în Coaliție se poate întoarce. „Acest procent, din punctul meu de vedere, este ridicol, este o bătaie de joc la adresa pensionarului român. Inflaţia este de 15 la sută. În momentul ăsta, pentru a fi corecţi, trebuie să fie de minim 16 la sută creşterea”, spunea europarlamentarul liberal în urmă cu câteva săptămâni.

Ministrul Muncii este, de altfel, cel care a întreținut subiectul întreaga toamnă și a vorbit de majorarea pensiilor în mai multe rânduri. Iar cei care au promis că pensiile vor crește cu 40% până la mijlocul lui 2021 au fost tot social-democrații. Care adoptaseră deja o lege, în timpul guvernării Dăncilă, prin care punctul de pensie creștea.

Aceeași lege spune că, din 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, articol care nu a fost respectat. Acum, punctul de pensie este 1586 de lei, sub valoarea promisă pentru anul 2020.

Total
22
Shares
Total
22
Share