Cu cât se cumpără astăzi litrul de lapte la poarta fermei - Focus Prima TV

Cu cât se cumpără astăzi litrul de lapte la poarta fermei

Cu toții ați auzit, cu siguranță, de celebra Telemea de Ibănești, primul brand românesc lactat certificat cu Denumire de Origine Protejata (DOP) la nivel european. Telemeaua de Ibănești este un produs obținut din lapte de vacă produs în zona montană a Văii Gurghiului după o reţetă specifică locului.

Gustul acestui produs este unul unic, datorită laptelui muls de la animalele care păşunează păşunile cu flora naturală, specifică Văii Gurghiului. Trecând însă peste aceste detalii, în spatele brandului se află fermierii și procesatorul care se confruntă cu aceleași realități dificile din agricultura românească, precum toți ceilalți.

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Nicu Bumb, inginerul șef al fabricii unde se produce telemeaua de Ibănești. Potrivit acestuia, prețul la poarta fermei al laptelui care este colectat pentru a fi adus la fabrică a ajuns în prezent la o medie de 1,84 lei/litru, o creștere majoră față de nivelul la care se afla acum câteva luni. În plus, toate celelalte costuri adiacente producției s-au majorat substanțial în ultima vreme, ceea ce face ca rentabilitatea afacerii să fie din ce în ce mai dificilă.

”Din aprilie până în septembrie 2021, prețul laptelui la poarta fermei era undeva la 1,52 lei/litru. În momentul de față a ajuns la poarta fermei 1,84 lei/litru. Laptele acesta ajunge în unitatea noastră de procesare undeva la 2,2 lei/litru, cu preț de transport, cu mașini stricate, cu plătit colectori, cu șoferi. E o nebunie totală. Și salariile din iunie până în decembrie au crescut cu 14% în unitatea noastră de procesare. Ambalajele au crescut cu 12% în 6 luni de zile. Toate cresc”, a subliniat ing. Nicu Bumb.

În aceste condiții, șeful fabricii de la Mureș susține că Ministerul Agriculturii ar trebui să intervină cu niște scheme de sprijin pentru a-i ajuta pe producătorii români să se mențină pe linia de plutire.

Total
0
Shares
Total
0
Share