Enigma tabloului cu semnătura lui Ceauşescu

Enigma tabloului cu semnătura lui Ceauşescu

Ce ar putea avea în comun Ceauşescu, actriţa Lauren Bacall şi pictorul american Jackson Pollock? Teoretic, nimic. Practic, un film cu traficanţi de artă, demnitari comunişti şi dispariţii de tabouri se desfăşoară sub ochii noştri. În urmă cu o lună, poliţia bulgară a anunţat patru arestări la Sofia, după apariţia unui tablou misterios care ar fi fost pictat de Pollock şi care i-ar fi aparţinut iniţial lui Lauren Bacall. Pe spate, pictura are însă şi semnătura lui Ceauşescu.

Viziunea patriotică a lui Ceauşescu despre artă face cu atât mai curioasă povestea de acum. Tabloul găsit la Sofia şi care are pe spate o etichetă cu numele lui Ceauşescu e semnat Jackson Pollock, un celebru pictor american, reprezentant al expresionismului abstract.

Intriga seamănă cu un film poliţist. Oameni de cultură din toată lumea vor să ştie dacă tabloul este autentic. Dar şi cum ar fi putut ajunge la dictatorul român, care deţinea în principal tablouri de Tonitza şi Grigorescu. Pe spatele picturii descoperite la Sofia stă o dedicaţie a lui Pollock cu ocazia zilei de naştere a lui Lauren Bacall, celebra actriţa americană din Epoca de Aur a Hollywood-ului, a cărei mamă era născută în România.

Zeci de ani, acest tablou,a cărui autenticitate este acum investigată, a stat, se pare, la Atena. Era în posesia unei familii greceşti. Şi ar fi rămas acolo zeci de ani, la o familie înstărită. În martie însă poliţia bulgară a găsit tabloul la Sofia, în timpul unei operaţiuni internaţionale de trafic de artă.

Patru oameni au fost arestaţi: intermediarul bulgar şi trei cetăţeni greci. Acum se verifică autenticitatea lucrării. Mai ales că piaţa neagră e plină de falsuri Pollock.

Nu este singura poveste misterioasă cu tablouri în care e implicat statul român. Dispariţia unor picturi din colecţia lui Carol I rămâne o enigmă. Traseul unor tablouri precum cele de Goya sau misterioasă pictură cu semnătura lui Pollock ar putea reprezenta intrigi fabuloase de film.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt