Film biografic despre preotul Calciu Dumitreasa

Film biografic despre preotul Calciu Dumitreasa

S-a opus regimului comunist, le-a predicat tinerilor despre Dumnezeu şi a suferit în temniţe timp de 21 de ani. Este povestea preotului mărturisitor Gheorghe Calciu-Dumitreasa, considerat de mulţi a fi un sfânt al zilelelor noastre. Activitatea sa a fost cuprinsă într-un film, regizat de preotul român Ciprian Mega. Producţia, din care fac parte Dorel Vişan şi Carmen Tănase a fost lansată aseară, la Oradea, sub privirile a sute de credincioşi.

Născut în Vrancea şi absolvent al Facultăţii de Teologie din Sibiu, Ciprian Mega a plecat în Cipru în urmă cu un deceniu. Acolo a devenit preot slujind unei comunităţi de români ortodocşi cărora le-a construit şi o biserică. În urmă cu trei ani, s-a întors în ţară, la Oradea. Nu a stat degeaba. În timpul pandemiei s-a apucat să ridice un nou lăcaş de cult, pentru credincioşii din cartierul Rogerius, dar şi pentru bolnavii şi personalul Spitalului Municipal, aflat în imediata apropiere. Biserica poartă hramul Sfinţilor Spiridon al Trimitundei şi Ioan Maximovici şi a fost târnsoită duminică dimineaţă de un sobor condus de Prea Sfinţitul Siluan, episcop ortodox român din Ungaria şi Prea Sfinţitul Sofronie, episcopul Oradiei.

În anii petrecuţi în Cipru, Ciprian Mega a decis să îşi exprime revolta dar şi imaginaţia prin cinematografie. În 2015 a debutat ca regizor cu filmul de scurt metraj "Nunta lui Iov", selectat la Festivalul Internaţional de la Cannes. Un an mai târziu a lansat pe piaţă producţia "Dimineaţa care nu se va sfârşi". Un film care vorbeşte despre problemele românilor care au emigrat în Cipru. Duminică, la Oradea, Ciprian Mega şi-a lansat cel de-al doilea lung metraj: ”Glasul care strigă-n pustie”. Filmul prezintă povestea preotului Gheorghe Calciu Dumitreasa, întemniţat 21 de ani în puşcăriile comuniste, pentru că s-a opus regimului. Ulterior, preotul, considerat de mulţi credincioşi a fi un sfânt al zilelor noastre, a fost exilat în Statele Unite ale Americii iar acum îşi doarme somnul de veci -în cimitirul mănăstirii Petru Vodă din Moldova, construită de un alt preot prigonit de regimul communist, Iustin Pârvu. Producţia a fost filmată în luna iulie a acestui an, timp de două săptămâni. Din distribuţie fac parte Costel Caşcaval, Dorel Vişan, Carmen Tănase şi Ela Ionescu.

Avanpremiera filmului, organizată într-o parcare din vecinătatea bisericii, a fost urmărită de sute de curioşi.

Filmul lansat aseară la Oradea este primul din trilogia "21 de rubini" care prezintă condiţia seminaristului şi teologului român. La avanpremieră a fost invitat şi întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel. Acesta a refuzat însă să participe şi şi-a trimis un delegat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt