Peste un milion şi jumătate de români sărbătoresc Paştele Catolic

Peste un milion şi jumătate de români sărbătoresc Paştele Catolic

Aproape un milion şi jumătate de români sărbătoresc astăzi Paştele Catolic. Bisericile au fost pline la slujba de Înviere. Într-o perioadă dificilă, oamenii au găsit linişte şi pace sufletească, iar pentru câteva ore au uitat de probleme şi agitaţia lumii. Credincioşii au dus la biserică coşuri pline cu bucate, ca să fie sfinţite.

În fiecare an, în comunităţile romano catolice din Ardeal, oamenii aduc la biserică, în coşuri, mâncarea pe care o vor pune pe masă. Slujba este oficiată în două limbi, română şi maghiară. Obieceiul datează din secolul al XV-lea. Odată bucatele binecuvântate, credincioşii se pot bucura de savoarea lor, alături de cei dragi. Iar după 40 de zile de post, gustul este cu atât mai bun.

La Sibiu, oamenii au participat la slujba din duminica Paştelui alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de prima doamnă.

Cea mai importantă slujbă este Vigilia Pascală, echivalentul slujbei de Înviere de la ortodocşi. Vigilia Pascală exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă, odată cu învierea lui Isus. Frumuseţea liturghiei a atras la Alba Iulia inclusiv ortodocşi. Şi în Capitală, Catedrala Sfantul Iosif a fost neîncăpătoare pentru mulţimea venită la slujba din prima zi de Paşti.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt