Producătorii de film nu şi primesc banii promişi

Producătorii de film  nu şi primesc banii promişi

În anul în care numele României a răsunat la nivel mondial în industria cinematografică, cu nominalizări la BAFTA sau OSCAR, producătorii de film din ţara noastră se plâng că industria se loveşte de piedici puse de stat şi de promisiuni neîndeplinite. Reprezentanţii Alianţei producătorilor de film susţin că, după ce trebuie să treacă printr-o multitudine de piedici birocratice, fiind nevoiţi să adune sute de documente, nu-şi primesc banii promişi de stat. Într-un răspuns pentru Prima TV, Ministerul Economiei a transmis că a ”moştenit” programul blocat, dar va încerca să-l repare lucrurile.

Peste 14 500 de foi - atat a strans un producător de fim pentru a le trimite statului. Copii după contracte, anexe,
devize, facturi, bonuri şi alte documente asemănătoare. Doar că, după ce a trecut de complicata probă birocratică, tot nu şi-a primit banii. Şi nu este singurul în această situaţie. Reprezentanţii Alianţei producătorilor de film spun că sunt peste 20 de proiecte, aşteaptă să le fie decontate cheltuielile în valoare de 152 de milioane de lei - asta înseamnă 35% din suma totală.

Schema de ajutor pentru producătorii de film a fost lansată în 2018, însă Guvernul nu a făcut decât o singură plată, la început. Restul producătorilor încă îşi aşteaptă banii.

Cei din industrie se plâng că au acumulat, la rândul lor datorii către partenerii din străinătate şi chiar au pierdut proiecte importante din lipsă de bani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt