România, ţara care dezamăgeşte copiii

România, ţara care dezamăgeşte copiii

Peste jumătate dintre copii vor să plece din România. Sunt rezultatele şocante ale unui studiu Salvaţi Copiii. Viitorul educaţiei lor, opţiunile pe care le au când vine vorba de şcoală şi neîncrederea în condiţiile de viaţă din România sunt principalele motive pentru care s-ar muta din ţară.

Copiii români s-au resemnat şi, în loc de o ţară ca afară, îşi doresc o viaţă nouă peste graniţe. 55% dintre elevii de gimnaziu şi de liceu vor să plece din România şi să locuiască în altă ţară. Fie temporar, fie definitiv.

Mulţi dintre elevii care au răspuns chestionarului Salvaţi Copiii au spus că nu simt că informaţiile pe care le primesc la şcoală le vor folosi în viitor. Alţii consideră că şcoala nu le oferă oportunităţile de a-şi dezvolta pasiunile. Un alt motiv dureros e că mulţi dintre tineri nu simt că vocea lor e auzită.

Deşi admit că e loc de soluţii, politicienii sunt cei care rămân optimişti.

Studiul Salvaţi Copiii arată şi că doar 32% dintre elevi ar fi de acord să aibă un coleg de clasă cu probleme de sănătate mintală. Procentele stau mai bine în cazul copiilor cu dizabilităţi fizice sau de etnie romă. Peste 60% dintre elevi spun că ar fi de acord să aibă un coleg cu dizabilitate fizică sau cu HIV. Prin comparaţie, în 2013, procentul era mai mic dee 40%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt