Tradiţia surăţiei

Tradiţia surăţiei

În a doua zi de Paşte, în satele de munte ale Vrancei, există un obicei vechi de când lumea, păstrat până în ziua de astăzi şi anume „Surăţia” - tradiţia prin care fetele tinere din sat îşi jură prietenie până la moarte. Ca obiceiul să nu se piardă, oamenii locului încearcă să transmită tradiţia din generaţie în generaţie.

În satul vrâncean Neculele, tradiţia surăţiei este păstrată cu sfinţenie. Dis de dimineaţă fetele tinere din sat pregătesc un coş, în care pun un colac şi o batistă, pe care mai apoi îl duc în casa unui băiat din sat. Andrei va fi martor al jurământului făcut de fete şi anume că vor rămâne surate pe vecie.

Tradiţia spune că el va deveni, astfel, protectorul tinerelor şi niciodată nu va avea voie să se căsătorească cu vreuna dintre ele. Batista, adusă de fete, va fi dăruită băiatului. Din colac, tânărul va rupe apoi câte o bucată pentru fiecare fată.

Pentru fetele din zonă este foarte important acest juramânt. Obiceiul se mai păstreză doar în câteva sate din judeţul Vrancea.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt