Curtea Supremă a Mexicului deschide calea pentru avortul legal tardiv în caz de viol - Focus Prima TV

Curtea Supremă a Mexicului deschide calea pentru avortul legal tardiv în caz de viol

Curtea Supremă a Mexicului a deschis miercuri calea avortului legal în cazul a peste trei luni de sarcină pentru victimele unui viol, printr-o decizie în dosarul unei minore cu paralizie cerebrală, informează joi AFP.

Înalta Curte a declarat neconstituţional un articol din Codul Penal al statului Chiapas (sudul ţării) care împiedica victima să avorteze.

Directorul unui spital public din oraşul Tapachula refuzase să autorizeze întreruperea de sarcină pe motiv că sarcina minorei avea peste 90 de zile, a explicat Curtea. Acest termen “implică o încălcare totală a demnităţii umane” şi a drepturilor femeilor, a adăugat instanţa într-un comunicat.

Un judecător al statului federal Chiapas nu a ţinut cont de situaţia victimei şi de faptul că aceasta era minoră, a continuat Curtea. “Refuzul autorităţii sanitare a dus la o serie de încălcări grave ale drepturilor victimei şi mamei sale”, subliniază Curtea Supremă, acordându-le despăgubiri.

Chiar dacă decizia se va aplica doar în dosarul din Chiapas, ea ar putea constitui un precedent pentru alte contestări judiciare în ceea ce priveşte victimele unui viol, în funcţie de circumstanţe.

Majoritatea celor 32 de state federale ale Mexicului impun un termen de 12 săptămâni sau 90 de zile pentru avort în caz de viol.

Doar Ciudad de Mexico şi alte două state ale acestei ţări conservatoare din America Latină autorizează întreruperea de sarcină în alte cazuri decât violul.

Sursa: Agerpres

Total
0
Shares
Total
0
Share