De ce administrarea iodului după 40 de ani poate fi periculoasă: Faptul că după 40 de ani nu are rost să iei iod este „un mesaj public foarte prost” - Focus Prima TV

De ce administrarea iodului după 40 de ani poate fi periculoasă: Faptul că după 40 de ani nu are rost să iei iod este „un mesaj public foarte prost”

​Iodul poate fi periculos pentru sănătatea persoanelor cu vârsta peste 40-45 de ani, avertizează Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, care subliniază că mesajul autorităților – acela că după vârsta de 40-45 de ani nu mai are rost să iei iod – este „un mesaj public foarte prost”.

„Dupa 40 de ani apar mai multe probleme tiroidiene, în general noduli”

„Dupa 40 de ani apar mai multe probleme tiroidiene, în general noduli. Mulți pacienți nici nu știu că le au, și dacă iau cantitatea foarte mare de iod care există în pastilele de iodura de potasiu, își pot agrava boala”, a explicat medicul Raluca Zoițanu pentru HotNews.ro.

„Soluțiile concentrate, care conțin cantități foarte mari de iod, dacă sunt administrate unei persoane care are predispoziție să dezvolte fie hipotiroidism, fie hipertiroidism, pot să declanșeze aceste două disfuncții. De exemplu, dacă este vorba despre o persoană cu noduli tiroidieni – poate se știe, poate nu se știe cu acești noduli – iar nodulii au tendința de a scăpa de sub controlul mecanismelor de control tiroidiene, acești noduli, stimulați de prezența unei cantități mari de iod, pot să determine hipertiroidism”, explica în urmă cu o lună pentru HotNews.ro Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, de profesie medic endocrinolog.

Total
0
Shares
Total
0
Share