Demonstrații contra interzicerii avortului - Focus Prima TV

Demonstrații contra interzicerii avortului

Capitala Poloniei a fost scena unor confruntări violente între forțele de ordine și manifestanții care se opun noii legi care interzice avortul. Confruntările dintre polițiști și demonstranți au avut loc în apropierea sediului Curții Constituționale, instituție care și-a dat acordul final pentru aplicarea legii antiavort. Cel puțin trei persoane au fost reținute de polițiști.

Mii de oameni au protestat față de legea considerată o îngrădire a drepturilor femeilor de a decide asupra corpurilor lor. Legea împotriva avorturlui a fost adoptată în parlament în octombrie, însă a intrat în vigoare abia miercuri, după ce Curtea Constituțională și-a dat acordul.

Doctorii care realizează întreruperi de sarcină pot fi arestați și condamnați la pedeapsa cu închisoarea.

Organizatorii demonstrației i-au avertizat pe manifestanți să nu se lase intimidați de forțele de poliție.

Potrivit organizațiilor umanitare, femeile care erau deja programate la clinici pentru întreruperi de sarcină au încercat miercuri noapte să își devanseze intervenția, pentru a nu intra sub incidența legii.

Guvernul condus de Partidul Legii și Justiției a promis interzicerea avortului încă de la sosirea la putere, în 2015, iar ideea a fost susținută, spun analiștii politici, de cei ce doresc revenirea la o societate tradițională.

Statisticile arată că în Polonia erau efectuate 200 de mii de înteruperi de sarcină în fiecare an, iar multe femei din Polonia mergeau în Cehia sau Germania pentru astfel de intervenții. Potrivit noii legi, sunt interzise avorturile chiar și în cazul în care fătul părezintă malformații grave care nu i-ar garanta
viața. Sunt și excepții de la lege – întreruperea de sarcină poate fi făcută în cazuri de viol sau de incest.

Total
0
Shares
Total
0
Share