Milioane de români plecaţi în străinătate

Milioane de români plecaţi în străinătate
foto: Pixabay

Mirajul străinătăţii a cuprins până acum peste 5 milioane de români. Cu toţii şi-au lăsat în urmă familiile, prietenii, casele şi au luat drumul străinătăţii. Viaţa de pe o zi pe alta dusă aici, bruma de bani primită şi locurile de muncă puţine i-au făcut să ia decizia deloc uşoară. Mulţi nu se mai întorc. Şi-au făcut peste hotare un rost, dar dorul de casă nu se stinge niciodată.

George este din Bacău, însă de mai bine de 8 ani locuieşte în Doncaster, un oraş din Marea Britanie. În 2015, când avea 28 de ani, şi-a dat seama că România nu-i poate oferi stabilitatea financiară şi profesională pe care şi-o doreşte. A ales să plece. Recunoaşte că i-a fost greu la început.

Marea Britanie l-a adoptat rapid şi, la fel de rapid, i-a oferit tot ce a avut mai bun, profesional. Prima dată a lucrat la un depozit. După câteva luni s-a angajat la firma unor români, plecaţi şi ei din ţară pentru o viaţă mai bună.

Acum George a reuşit să-şi deschidă propria firmă. Un lucru pe care cu greu ar fi reuşit să-l facă în România. Deşi dorul de casă este mare, spune că nu s-ar mai întoarce în ţară.

În situaţia lui George sunt milioane de români. Au fost nevoiţi să plece de acasă pentru că România nu le-a putut oferi stabilitate financiară. Iar numărul lor creşte.

Cele mai comune domenii în care profesează românii din străinătate sunt IT - 19%, finanţe - 9%, asistenţă medicală şi inginerie. Câte 7% fiecare. Ponderea românilor care lucrează în transport şi logistică este dublu faţă de media globală - 8%.

Sunt însă şi români pentru care dorul de casă este mult prea mare. Este cazul Alinei. A stat aproape 20 de ani în Italia şi în urmă cu puţin timp s-a întors acasă cu toată familia.

Împreună cu familia şi-au deschis în ţară o patiserie unde Alina prepară fel de fel de bunătăţi. 

Numai anul trecut, românii plecaţi la muncă peste graniţă au trimis familiilor în ţară patru miliarde de euro. Marea Britanie este pe primul loc, cu cei mai mulţi bani trimişi în România - aproape 900 de milioane de euro.

Afla mai multe desprediasporaromaniemigratie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt