Dune de mizerie - Focus Prima TV

Dune de mizerie

Plaje pline de plastic, măști, metale și mucuri de țigară. Asta a rămas după sezonul estival pe litoralul Mării Negre. Marea considerat de Comisia Europeană drept cea mai poluată întindere de apă de pe continet. De departe, cele mai murdare plaje sunt în Năvodari și în Mamaia Nord

În fiecare an la sfârșit de septembrie, voluntarii de mediu de pe Litoral încep să curețe nisipul după turiștii care-au
petrecut o vară la malul mării.Sunt deșeuri care nu poti fi culese decât manual, iar iubitorii marii își pun mănuși și iau nisipul la pas. Materialul polimeric artificial, adica plasticul, reprezintă trei sferturi din totalul deșeurilor.

Nu e nimic surprinzator: după o vară plină de restricții, în care toți românii au ales mai degraba litoralul românesc,
organizațiile non-guvernamentale se așteptau la cifre uriașe pentru monitorizarea de toamnă. Mucul de țigară este cel mai întâlnit deșeu, reprezentând aproximativ 45% din totalul deșeurilor identificate și este urmat de diferite obiecte din plastic. Alături de acestea, au mai fost identificate deșeuri medicale, seringi, sticlă, scutece sau absorbante folosite, prezervative, diverse materiale textile, ceramică, metal, hârtie.

Rezultatele monitorizării de toamna fac de rușine plajele românesti și lasă un gust amar în urmă.

România a primit 12 miliarde de euro pentru proiecte de mediu prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență
semnat în urmă cu două zile la București. Plasticul de unică folosință, a fost interzis în Uniunea Europeană din luna iulie a acestui an: farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu vor mai putea fi comercializate. România nu a transpus deocamdată această directivă în legislaţia naţională.

Total
0
Shares
Total
0
Share