25 mai, termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice

25 mai, termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice

Până pe 25 mai cei care încasează venituri din alte surse trebuie să depună declaraţia unică la ANAF şi să îşi achite taxele către stat. Cine nu face acest lucru riscă penalităţi, dar şi amenzi de până la 1.000 de lei. Schimbarea regimului fiscal a creat şi confuzie printre contribuabili, aşa că trebuie să aveţi grijă să completaţi corect formularul. În caz contrar riscaţi sancţiuni.

Termenul de depunere a declaraţiilor unice la ANAF pentru cei care au venituri din surse indepedentente se apropie cu paşi repezi. Mircea lucrează ca persoană fizică autorizată de aproximativ jumătate de an. A fost greu să treacă la alt regim fiscal, însă spune că a încercat să îşi gestioneze corespunzător banii.

25 mai este termenul limită, aşa că cei care lucrează ca persoană fizică autorizată, pe drepturi de autor sau încasează venituri din alte surse independente trebuie să declare acest lucru către stat. Printre ei se numără şi cei care încasează venituri din chirii, dividente, bursă sau criptomonede.

Taxele care se achită anul acesta sunt aferente anului 2022. În acest caz nu se vor aplica noile reguli fiscale, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Un site de contabilitate sare în ajutorul celor care au nevoie de îndrumare şi generează gratuit declaraţia unică.

Din 2024 plafonul de calcul al contribuţiei creşte, iar taxarea se va face diferit. În cazul contribuţiei la pensie vor exista 2 plafoane de 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară, iar în cazul CASS vor fi 3 plafoane, de 6, 12 şi 24 de salarii minime brute.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt