Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni

Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni

Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului previzionat fiind de 5,0761 lei pentru un euro, şi un avans al ROBOR la trei luni până la 3,94%, de la 3,55% în prezent.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,32%.

"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 98% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0159 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0761 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9900", se arată într-un comunicat CFA România transmis joi AGERPRES.

Avansul PIB este estimat la 4,3% în acest an iar deficitul bugetar la 5,7%.

Pe de altă parte, potrivit documentului citat, este de remarcat reducerea substanţială a anticipaţiilor de creştere a pieţei imobiliare. Majoritatea (52%) participanţilor anticipează stabilitatea acestor preţuri în următoarele 12 luni.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt