Boicot la nivel înalt. Companiile de stat fug de băncile austriece

Boicot la nivel înalt. Companiile de stat fug de băncile austriece

Mai multe companii de stat vor să-şi mute banii de la BCR, bancă parte a grupului austriac Erste. Anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor. Decizia are loc în contextul în care Viena s-a opus accederii ţării noastre în spaţiul Schengen. Lovitura ar fi una grea pentru acţionariatul instituţiei financiare. Doar Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere rulează anual prin această bancă echivalentul a peste două miliarde de euro.

Boicotul companiilor austriece care fac afaceri în România a început cu Ministerul Transporturilor. Măsură nu este una de retorsiune, susţine purtătorul de cuvânt al CNAIR. Doar în ultimul an, compania din subordinea Ministerului Transporturilor a rulat prin intermediul băncii cu acţionariat austriac peste 10 miliarde de lei.

Boicotul a tot ce e austriac vine şi dinspre mediul privat. Peste 2 mii de companii de transport anunţă că maşinile lor nu vor mai fi alimentate în bezinăriile care au acţionari cetăţeni sau companii din statul care ne-a blocat accesul în Schengen.

Boicotului i se alătură şi numeroase persoane fizice. Reţele sociale abundă de mesaje în care oamenii scriu că vor renunţa la concediile pe tărâm austriac sau la cumpărarea de produse fabricate în micul stat central-european.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt