Comisia Europeană investighează România

Comisia Europeană investighează România

Comisia Europeană a deschis o investigaţie referitoare la ajutorul pe care România i l-a acordat companiei aeriene, Blue Air. În august 2020, statul român, cu acceptul instituţiei europene, i-a dat firmei aviatice două garanţii publice în valoare totală de peste 60 de milioane de euro.

O parte din bani erau pentru compensarea daunelor provocate de pandemie şi una pentru a acoperi nevoia Blue Air de lichiditate. Ulterior, România le-a prezentat europenilor un plan de restructurare a Blue Air şi de rambursare a banilor până în 2026. În acest plan este prevăzută şi o finanţare privată venită din partea Blue Air.

Tocmai acest lucru este investigat. Comisia Europeană verifică dacă contribuţia proprie a firmei este suficientă şi dacă planul de restructurare poate readuce compania pe linia de plutire fără alte ajutoare de stat, astfel încât concurenţa de pe piaţa serviciilor aeriene să nu fie denaturată. În noiembrie anul trecut, statul român a rambursat împrumutul şi a preluat 75% din compania Blue Air.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt