Conacele transilvănene, bijuterii pe piaţa imobiliară

Conacele transilvănene, bijuterii pe piaţa imobiliară

Odinioară reşedinţe domneşti, unde îşi făceau veacul marii boieri şi dregători, conacele şi casele istorice din Transilvania au devenit în zilele noastre adevărate bijuterii pe piaţa imobiliară! Renovate, dar cu aspectul istoric neîntinat, se vând acum pe sute de mii sau chiar milioane de euro. Apoi devin pensiuni, hoteluri sau restaurante de 5 stele. Astfel, vechile conace intră în circuitul turistic naţional şi internaţional.

Suntem în oraşul Cisnădie, la 10 kilometri de Sibiu, un loc ce şi-a menţinut în timp imaginea de burg medieval săsec. În centrul istoric regăsim un conac construit puţin după anul 1800. Proprietarul l-a scos la vânzare pentru un sfert de million de euro. Clădirea are o suprafaţă de 230 metri pătraţi, 6 camere, 2 bucătării şi 3 băi. Mobilierul este, evident, de inspiraţie săsească.

Un alt conac construit în perioada interbelică este scos la vânzaree. Suma cerută este uriaşă, având în vedere că necesită şi renovare. Un exemplu de investitie într-un loc încărcat cu o istorie aparte regăsim şi în oraşul Avrig, la 30 de kilometri de Sibiu. Aici facem primii paşi în grădina de vară a baronului Samuel von Brukenthal, iar în centru se află celebrul palat baroc.

De aproape 18 ani, Arnold Klingeis, directorul de Marketing al Palatului Brukenthal, se află în slujba acestui loc. În tot acest timp s-au făcut investiţii de peste 1 milion şi jumătate de euro în restauararea şi reamenjarea spaţiului. Acum, la Palatul Brukenthal din Avrig se pot caza 40 de turişti în condiţii de 5 stele.

Indiferent de anotimp, locul este asaltat de turişti din ţară şi din străinătate.Specialiştii spun că astfel de conace, palate sau clădiri istorice sunt un adevărat lux pe piaţa imobiliară. În jumătate dintre tranzacţiile de cumpărare ale clădirilor istorice sunt implicaţi investitori din străinătate, arată statisticile imobiliare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt