Cu vaporaşele pe Bega, până în Serbia

Cu vaporaşele pe Bega, până în Serbia

Timişorenii ar putea merge cu vaporaşul pe râul Bega până în Serbia. Administraţia Bazinală de Apă Banat a finalizat lucrările la ecluza care permite trecerea vaporaşelor prin nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman. La începutul secolulului trecut vapoarele puteau ajunge pe Canalul Bega până la Dunăre. Circulaţia a fost sistată în anii 60.

Canalul Bega are o porţiune navigabilă de 114,5 km. Aproape 45 de km sunt pe teritoriul României. Deocamdată,
navigaţia vaporaşelor pe râul din vestul ţării este posbiliă doar în Timişoara. De altfel, capitala banatului este singurul oraş din ţară care foloseşte vaporetto pentru transportul public de călători. Autorităţile locale au
achiziţionat asemenea vaporaşe pentru transportul urban. Unul dintre ele a fost folosit pentru testele făcute la nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman care a fost reabilitat.

Aproape 2 ani au durat lucrările la ecluza şi nodul situat la circa 10 km de Timişoara. Repararea şi repunerea în valoare a acestuia s-a facut pe de-o parte cu fonduri europene dar si cu bani de la bugetul naţional, de la Apele Române şi de la Consiliul Judeţean Timiş. Valoarea acestuia s-a ridicat la 13, 85 milioane de euro.

Proiectul de a carui finantare a beneficiat şi Serbia a prevăzut pe lângă reparaţia ecluzei şi realizarea unor piste de biciclete între Timişoara şi Zrenianin, în Serbia. Timişorenii sunt încântaţi că vor putea merge cu vaporaşele
până în Serbia.

Pentru a putea fi însă reluată navigaţia mai sunt câţiva paşi de făcut.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt