Cumpărături pentru alţii. Sute de români vor să facă bani din activităţi casnice, fără contract de muncă

Cumpărături pentru alţii. Sute de români vor să facă bani din activităţi casnice, fără contract de muncă

360 de români s-au înregistrat pentru a face bani în plus în mod legal, fără un contract de muncă, din activităţi casnice, în prima săptămână de la lansarea platformei IT care facilitează acest lucru- tichete.anofm.ro, arată datele transmise HotNews.ro de Ministerul Muncii. Peste 100 de persoane au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, iar achiziţia de bunuri cu livrare la domiciliu se află în topul activităţilor casnice preferate de aceştia.

Oricine are minim 16 ani şi vrea să facă bani în plus, în mod legal, fără un contract de muncă, indiferent că este şomer sau angajat, se poate înscrie în platforma IT tichete.anofm.ro pentru a-şi alege dintr-o listă de 34 de activităţi casnice, printre care plimbatul câinilor, realizarea de cumpărături, ori spălarea maşinilor.

480 de beneficiari şi 360 de lucrători casnici, înscrişi în platforma IT în prima săptămână

Platforma IT a devenit funcţională în data de 23 aprilie, iar până pe data de 30 aprilie, s-au înregistrat în sistem 480 de beneficiari casnici şi 360 de prestatori casnici, potrivit datelor primite de la ANOFM, a comunicat marţi, 7 mai, pentru HotNews.ro Ministerul Muncii.

Baza de date este dinamică, informaţiile actualizându-se în timp real, spune Ministerul.

Ce vârste au cei înscrişi ca lucrători casnici, din ce oraşe sunt şi ce activităţi vor să facă

Cele mai multe persoane înregistrate ca prestatori casnici au vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani (101 persoane), între 30-40 ani (77 persoane) şi între 50-55 ani (51 persoane).

În ceea ce priveşte locaţia declarată de persoanele care s-au înregistrat ca prestatori casnici, cele mai multe persoane sunt din Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Bragadiru, Braşov, Constanţa, Piatra Neamţ şi Timişoara.

Potrivit Ministerului Muncii, cele mai multe activităţi casnice pentru care şi-au oferit disponibilitatea prestatorii casnici sunt:

  • Realizarea de cumpărături;
  • Curăţenia/igienizarea locuinţei;
  • Hrănirea şi/sau îngrijirea animalelor de companie;
  • Aranjarea şi servirea mesei;
  • Plimbarea câinilor sau a altor animale de companie.

„Până în prezent, activităţile casnice prestate au fost cele de preparare a hranei şi s-au achiziţionat 124 tichete, din care 102 electronice şi 22 pe hârtie”, a precizat Ministerul Muncii.

Cum pot lucrătorii casnici să preschimbe în bani tichetele de activităţi casnice

Preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se poate realiza la sediul oricărei agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, în baza actului de identitate, sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică unde trebuie să fie înregistrat, subliniază Ministerul Muncii.

Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora de către prestatorul casnic, respectiv data înscrisă pe tichet.

La preschimbarea tichetelor, se reţine impozit pe venit şi contribuţiile de asigurări de sociale de stat, baza de calcul fiind 50% din valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice.

Tichetele nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Valoarea tichetelor de activităţi casnice pierdute, deteriorate sau care nu au fost preschimbate în termen de 12 luni de la primire, nu se decontează prestatorului casnic.

Cum funcţionează platforma IT de gestionare a activităţilor casnice

Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice introduce un concept nou pe piaţa muncii, respectiv achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie.

O altă funcţionalitate a platformei este că facilitează interacţiunea dintre beneficiar şi prestatorul casnic.

Beneficiarii pot posta în secţiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere şi ofertă în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor casnice.

Platforma accesibilă pe tichete.anofm.ro poate fi utilizată de lucrători (prestatori), de beneficiari casnici şi de către angajatori şi reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Pentru fiecare dintre categoriile menţionate (prestatori, beneficiari sau angajatori) platforma pune la dispoziţie un ghid utilizare al platformei:

„Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună”, spune Ministerul Muncii.

Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi.

Convenţia care se încheie între prestator şi beneficiarul casnic în vederea prestării activităţilor, deşi nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

  • activităţile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
  • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activităţi casnice;
  • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depăşească 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani şi care doreşte să aibă sau să-şi suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activităţi casnice necalificate, fie că este şomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziţiona şi distribui propriilor angajaţi tichete pentru activităţi, transformându-i pe aceştia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activităţi casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activităţi casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziţionarea a cel puţin 600 de tichete într-un an, angajatorii şi beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Platforma digitală de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacţiilor legate de tichete (achiziţionare, înregistrarea orelor de lucru), de înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici (număr de ore, tip de activitate casnică desfăşurată), precum şi interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituţii.

Afla mai multe desprecumpărăturitichete.anofm.ro
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt